Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Τσίπρα με αναφορές στον Γκράμσι για τη «πληθυντική ταυτότητα της Αριστεράς»

Μήνυμα Τσίπρα με αναφορές στον Γκράμσι για τη «πληθυντική ταυτότητα της Αριστεράς»

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς και την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος - Το μήνυμα που στέλνει στην κεντροαριστερά

Με αναφορές στον Αντόνιο Γκράμσι για το καθήκον της Αριστεράς και τη σημασία της ενότητας μεταξύ των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας κάνει νέα παρέμβαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη γειτονική χώρα, όπου πραγματοποιεί επαφές, με αφορμή την παρουσία του στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του, χθες συνάντηση τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), και σήμερα την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Democratico), Έλλη Σλάιν.

«Για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς»

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκολα Φρατογιάνι

Και τα δύο κόμματα προέρχεται από διασπάσεις του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που με ηγέτη τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ έφτασε να κερδίσει τις γενικές εκλογές της Ιταλίας, το 1976.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Έλλη Σλάιν

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά».

Τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα με το βλέμμα στην ελληνική κεντροαριστερά

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο σχηματισμοί «συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «ο εκλογικός τους νόμος τους προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα γίνεται με βλέμμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη φυγή της Νέας Αριστεράς αλλά και -φυσικά- τον γενικότερο πολυκερματισμό της κεντροαριστεράς στη χώρα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Συνάντησα χθες τον Πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι και σήμερα την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Democratico), Έλλη Σλάιν.

Και οι δύο ηγέτες των κομμάτων που προέκυψαν από τους μετασχηματισμούς και τις διασπάσεις του ιστορικού PCI του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Με τον Νίκολα γνωριζόμαστε από τους κοινούς μας αγώνες στο κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τις διαδηλώσεις στη Γένοβα και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία, τότε που διαμορφώθηκε μια νέα πληθυντική ταυτότητα για την ευρωπαϊκή αριστερά.

Την Έλλη τη γνώρισα σήμερα. Μια δυναμική νέα γυναίκα, εκπρόσωπος μιας νεότερης γενιάς που η σχέση της με τη πολιτική πέρασε περισσότερο μέσα από τα κινήματα για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, το φεμινιστικό και το LGBT+ κίνημα.

Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά.

Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις.

Και κυρίως ότι ο εκλογικός τους νόμος τους προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη Δεξιά από τη διακυβέρνηση.

Μαζί τους είχα την ευκαιρία να συζητήσω για όλα αυτά αλλά και για τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών.

Την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Την προάσπιση του κράτους δικαίου. Τις προκλήσεις για τους νέους και το μείζον θέμα του στεγαστικού. Τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την προώθηση μιας δίκαιης ευρωπαϊκής συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου, ώστε να μην έχουμε ξανά τραγωδίες όπως της Πύλου και της Lampedouza, που ντροπιάζουν τους λαούς μας.

Την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Την ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

Η παραγωγή πολιτικής σκέψης αλλά και εναλλακτικής πρότασης πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, είναι αυτή που μπορεί να δώσει ξανά την ελπίδα -για να θυμηθώ και τον Γκράμσι- για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024