Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάδειξη του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών

Ανάδειξη του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών

Πρωταγωνιστικό ρόλο επιχειρούν να αναλάβουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης.

Οι τρεις πρώτες ημέρες της COP28 σηματοδότησαν ένα σημαντικό βήμα για την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στο Ντουμπάι, όπου οι αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα και στην πρώτη τοπική σύνοδο κορυφής για τη δράση για το κλίμα (LCAS).

Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι της ΕτΠ συμμετείχαν σε σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις και συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της «Ημέρας Υγείας, Αρωγής, Ανάκαμψης και Ειρήνης», όπου ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον μετασχηματισμό της χρηματοδότησης για το κλίμα και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο.

Την 1η Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά, μια αντιπροσωπεία 12 δημάρχων συμμετείχε στα εγκαίνια της WCAS. Επικεφαλής των εγκαινίων ήταν ο Mohammed bin Zayed Al Nahayan, Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ant’nio Guterres και παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών και αρχηγοί των Ηνωμένων Εθνών και συναφών οργανισμών. Ο Trzaskowski, ήταν μέλος αυτής της αντιπροσωπείας δημάρχων, μετά από πρόσκληση του ορισθέντος προέδρου της COP28 Σουλτάνου Al Jaber και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Michael R. Δείγμα ότι εδραιώνεται ο σημαντικός ρόλος των υποεθνικών κυβερνήσεων στη διαμόρφωση των παγκόσμιων συζητήσεων για το κλίμα.

Τοπική σύνοδος κορυφής για τη δράση για το κλίμα (LCAS)

Η σύνοδος κορυφής της COP28 για την τοπική δράση για το κλίμα στις 1 και 2 Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής που φιλοξένησε μια COP όπου ηγέτες από πόλεις και περιφέρειες πρωτοστάτησαν στο επίσημο πρόγραμμα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής σε τοπικό επίπεδο, στην ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης και στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια του LCAS, η Προεδρία της COP28 εγκαινίασε τον «Συνασπισμό για πολυεπίπεδες συμπράξεις υψηλού επιπέδου» (CHAMP). Η πρωτοβουλία CHAMP συνιστά στις εθνικές κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τοπικούς και περιφερειακούς ηγέτες στη διαμόρφωση των επερχόμενων εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (ΕΚΣ). 64 εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη εγκρίνει τη CHAMP.

Ενώ οι εσωτερικές διαδικασίες καθυστέρησαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση που υποστηρίζει την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, 11 κράτη μέλη της ΕΕ την έχουν ήδη εγκρίνει (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Πορτογαλία).

Οι δήμαρχοι της ΕΕ, με τη σειρά τους, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να υποστηρίξουν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθώς και να εφαρμόσουν φιλόδοξα μέτρα δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη.

Διερευνήθηκαν στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που απορρέουν από το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και την ψηφιακή οικονομία.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024