Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρυσοχοΐδης: Στροφή από την περίθαλψη στην φροντίδα

Χρυσοχοΐδης: Στροφή από την περίθαλψη στην φροντίδα

Συνεκτική στρατηγική για αλλαγές στην υγεία με κριτήρια ποιότητας και αποδοτικότητας επιδιώκει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Τη συνεχή λειτουργία των νοσοκομείων στην πλήρη δυναμικότητά τους και με την συμμετοχή γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να κλείσουν και να γονατίσουν, δεν θα αφήσουμε τα χειρουργεία κλειστά».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας που φέτος έχει τίτλο «40 χρόνια ΕΣΥ – Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά πως «τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν σε πλήρες capacity. Γι΄ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες». Παράλληλα, επεσήμανε πως όλη η Ελλάδα κάνει χρήση των δημοσίων δομών υγείας. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία 7,2 εκατ. άτομα, ενώ φέτος τους πρώτους 9 μήνες του έτους τα είχαν επισκεφθεί 8,5 εκατ. άτομα.

Ο σκοπός δεν είναι να περνά κανείς από την πολιτική ως επισκέπτης, αλλά με την παρουσία του να βαθαίνει τις αλλαγές και να αφήνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών

Μετάβαση από την περίθαλψη στη φροντίδα υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Σημείωσε πως παλαιότερα μιλούσαμε για περίθαλψη, όμως τώρα χρειάζεται να εισαχθεί η έννοια της φροντίδας για την κάλυψη της πολυνοσηρότητας, όπου παρατηρείται ένα βαθύτατο χάσμα.

Εξήγησε πως 1,2 εκατομμύρια πάσχουν από διαβήτη, 250.000 άτομα από καρδιακή ανεπάρκεια, άλλα 250.000 από άνοια και άλλα 150.000 βιώνουν μερική έκπτωση, ενώ 57.000 εγκεφαλικά το χρόνο αφήνουν υπολειμματικές αναπηρίες. Και αυτά είναι τα ζητούμενα στην υγεία και τα απαιτούμενα οικονομικά.

Στην αναζήτηση νέας στρατηγικής για την υγεία, ο υπουργός, αναφερόμενος στην πολιτική, υπογράμμισε ότι «ο σκοπός δεν είναι να περνά κανείς από την πολιτική ως επισκέπτης, αλλά με την παρουσία του να βαθαίνει τις αλλαγές και να αφήνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών».

Με τη δήλωση αυτή κάλεσε το εξειδικευμένο ακροατήριο «όλοι μαζί να κάνουμε το ταξίδι της στρατηγικής για το πού θα πάμε» επισημαίνοντας πως καθώς το ζητούμενο είναι πλέον η φροντίδα, χρειάζεται παρακολούθηση, δημιουργία κέντρων αναφοράς – κέντρων αριστείας για τις χρόνιες παθήσεις.

Μιλώντας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, επεσήμανε την ανάγκη «να καταστήσουμε τα νοσοκομεία ασφαλή, με κριτήρια ποιότητας, αποδοτικότητας, παραγωγικότητας και ορθολογικής διαχείρισης.

Επισημαίνοντας την αυξημένη ζήτηση για υγειονομικούς, επεσήμανε ότι φέτος προσλήφθηκαν 800 γιατροί και άλλες 200 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες επαναπροκηρύχθηκαν σήμερα, άλλοι 1200 γιατροί θα προσληφθούν το 2024 εκ των οποίων οι 270 θα είναι πανεπιστημιακοί με στόχο τον επαναπατρισμό τους, ενώ προωθούνται και προσλήψεις 3.500 νοσηλευτών.

Επεσήμανε όμως ότι οι αλλαγές θα πρέπει να είναι συντονισμένες, γιατί «αν επιχειρήσουμε αποσπασματικές αλλαγές, θα αποτύχουμε».

Αναφερόμενος στο φάρμακο, χαρακτήρισε «τραύμα» την αποβιομηχάνιση της χώρας, στάθηκε στην ισχυρή παραγωγική βάση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τόνισε πως με αφορμή την νέα ευρωπαϊκή πολιτική, προωθείται η δημιουργία μονάδων για παραγωγή πρώτων υλών από τις οποίες εξαρτάται η Ευρώπη, ενώ παράλληλα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκων, που θα ενισχύσουν το εξαγωγικό προφίλ των ελληνικών φαρμακευτικών.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024