Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

Να έχουν χώρο στάθμευσης, να είναι κοντά σε στάσεις λεωφορείων και μετρό και ανακαινισμένα τα ακίνητα που αναζητούν για ενοικίαση οι Ελληνες

Aνακαινισμένα, με νέα κουφώματα, απαραιτήτως ασανσέρ και όχι μακριά από στάσεις λεωφορείων και μετρό, τα ακίνητα που αναζητούν για ενοικίαση οι Ελληνες. Μάλιστα, ανάλογα με την περιοχή, διαμορφώνονται και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων καθώς την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η ύπαρξη χώρου στάθμευσης θεωρείται αναγκαία για σχεδόν εννέα στους δέκα ενοικιαστές, στις πόλεις εκτός Αθηνών οι ενοικιαστές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Αντίστοιχα, ενώ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η ύπαρξη θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι σημαντικό πλεονέκτημα, στις άλλες πόλεις, είτε γιατί δεν υπάρχει δίκτυο είτε γιατί ο χειμώνας είναι «μικρός», οι ενοικιαστές δεν τα βάζουν ψηλά στα κριτήριά τους.

Το 2023 οι τιμές των ενοικίων σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά μέσο όρο 5,9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τα μισθώματα κατοικιών. Στην Αττική τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6% με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κάθε περιοχή.

H αυξητική τάση είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης προσφοράς νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, της ανόδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και της έλλειψης ποιοτικών χαρακτηριστικών σε παλιότερες κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

Μικρά

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής τη φετινή χρονιά οι ενοικιαστές επέλεξαν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, ενώ στις περιοχές των βορείων προαστίων επιλέχθηκαν ακίνητα από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ. και στα νότια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση είναι παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών μεταξύ 51 έως 75 τ.μ., ενώ στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ. Οσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων αυτών που καθορίζουν και τις τιμές τους, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών, ενώ για πάνω από οκτώ στους δέκα η ύπαρξη θέρμανσης φυσικού αερίου, τουλάχιστον μιας θέσης πάρκινγκ και η μικρή απόσταση από σταθμούς ή στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή του ακινήτου.

Θέρμανση

Οι ενοικιαστές της Θεσσαλονίκης φαίνεται να ταυτίζονται με τις τάσεις που επικρατούν στην Αττική όσον αφορά την επιφάνεια και την ηλικία των ακινήτων που επιλέγουν, όσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η θέρμανση με φυσικό αέριο και το ασανσέρ όταν πρόκειται για διαμερίσματα. Επίσης σχεδόν εννέα στους δέκα επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου επτά στους δέκα να εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οσο για τις άλλες πόλεις, οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται κυρίως για γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα. Στις πόλεις αυτές οι ενοικιαστές επιλέγουν τα διαμερίσματα να είναι σε πολυκατοικίες με ασανσέρ, ενώ το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, καθώς η ενοικίαση αφορά συνήθως κατοικίες για φοιτητές.

Sports in

Έχουν βάλει μπροστά τον σχεδιασμό στο Ντουμπάι – Ποιοι είναι οι τέσσερις προπονητές που ακούγονται

Το Ντουμπάι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ήδη έχει φτιάξει μια λίστα με τέσσερις υποψήφιους προπονητές, που ενδέχεται να αναλάβουν το νεοσύστατο αυτό club

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024