Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρόμετρο Αγοράς Ακινήτων: Σε ποια ακίνητα αναμένεται πτώση τιμών και γιατί

Βαρόμετρο Αγοράς Ακινήτων: Σε ποια ακίνητα αναμένεται πτώση τιμών και γιατί

Οι πιο «αμυντικοί» απέναντι στην αγορά φαίνεται να είναι οι… πωλητές ακινήτων

Επτά στους δέκα πολίτες (69,1%) θεωρούν «παράλογη» «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών των ακινήτων των τελευταίων ετών, όμως την ίδια στιγμή ανάλογο ποσοστό (71,7%) περιμένει πως το επόμενο εξάμηνο οι τιμές θα ανέβουν λίγο ή πολύ και μόλις 1 στους 5 (18,1%) αναμένει να μείνουν σταθερές. Την ίδια ώρα το 56,7% βρίσκει θετικές τις μακροπρόθεσμες τάσεις των ακινήτων και μόλις το 48,7% θεωρεί πως τα υψηλά επιτόκια δανεισμού επηρεάζουν την αγορά.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα προκύπτουν από «Το Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων. Τι περιμένουν οι Έλληνες» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο OTE Academy από τον επιχειρηματία και σύμβουλο Ηλία Παπαγεωργιάδη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα 2024. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις» και τη δημοσκόπηση πραγματοποίησε η Opinion Poll.

Οι πιο… αμυντικοί παίκτες της αγοράς

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι πιο «αμυντικοί» απέναντι στην αγορά φαίνεται να είναι οι… πωλητές ακινήτων, με το 47% εξ αυτών να περιμένουν μικρή άνοδο και περίπου το 25% να περιμένουν σταθερότητα στις τιμές. Την ίδια ώρα το 73,4% των αγοραστών αναμένουν μικρή (40,5%) ή μεγάλη (32,9%) άνοδο των τιμών.

Επίσης, το 60% των πολιτών περιμένει πως οι τιμές των παλιών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν λίγο ή πολύ (72,2% το περιμένει αυτό για τα ακίνητα που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Το Σπίτι μου»).

Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης εξήγησε την πρώτη του διαφωνία με την αίσθηση της κοινής γνώμης: «Τα ακίνητα που αφορούσαν το πρόγραμμα αυτό κατέγραψαν πολύ μεγάλη άνοδο τιμών, χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος πέραν του πλεονεκτήματος της άτοκης δανειοδότησης. Με το πρόγραμμα να μη συνεχίζεται για το 2024 το λογικό είναι πως οι τιμές τους θα υποχωρήσουν σε σχέση με την 01.10.2023, από 10% ως και πάνω από 20%, ανάλογα με την περιοχή».

Πρόβλεψη για αύξηση ενοικίων

Το 61,7% των πολιτών περιμένουν να συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων (54% οι πωλητές ακινήτων), την ώρα που το 40,9% ζητά μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων για να ανοίξουν τα 750.000 κλειστά σπίτια (42,4% οι ιδιοκτήτες). Το 33,7% προκρίνει την επιδότηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση (27,1% οι ιδιοκτήτες), το 15,6% ζητάει μέτρα για την καλύτερη προστασία του ιδιοκτήτη (22,4% οι ιδιοκτήτες) και το 5,3% ταχύτερη επίλυση διαφορών.

Πλήγμα στους ιδιοκτήτες Airbnb από τα φορολογικά μέτρα

Το 28,4% των πολιτών περιμένει ότι τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB θα οδηγήσουν πολλούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από την αγορά, ενώ το 47,7% περιμένει πως λίγοι ιδιοκτήτες θα το πράξουν. Σε αυτό το σημείο ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης διατύπωσε τη δεύτερη διαφωνία του με τις προσδοκίες των πολιτών: «Ελάχιστοι ως κανένας θα αποσύρουν τα ακίνητά τους, μιας και εξακολουθεί να συμφέρει τους ιδιοκτήτες η βραχυχρόνια ενοικίαση σε σχέση με τη μακροχρόνια, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024