Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυγενάκης: Καινοτομία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Αυγενάκης: Καινοτομία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Ποιες επενδύσεις έχουν γίνει στην καινοτομία

Η καινοτομία και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για την κυβέρνηση αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχουν γίνει στην καινοτομία ο υπουργός ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, ειδικότερα, μέσω του έργου «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου €, χρηματοδοτούνται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο δίνονται ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπεβλήθησαν συνολικά 831 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από δυνητικούς δικαιούχους.

Για τη μεταποίηση στο πλαίσιο του υποέργου «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» έχουν ήδη δημοσιευτεί δύο Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επενδυτικών προτάσεων στον εν λόγω τομέα. Η απήχηση του υποέργου είναι σημαντική. Υπεβλήθησαν συνολικά 220 αιτήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους περίπου 823 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα μέσω του έργου «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου €, χρηματοδοτούνται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό

Κίνητρο

«Με την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Προγράμματα για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τις άμεσες ενισχύσεις οικολογικών σχημάτων, τα Τομεακά Προγράμματα Οίνου, Οπωροκηπευτικών, Ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και Μελισσοκομίας, στοχεύουμε ο μόχθος του αγρότη και η αγωνία της επόμενης ημέρας, να μετατραπεί σε βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα!», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η απουσία μέχρι σήμερα καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών για την κυβέρνηση αποτελεί κίνητρο και όχι εμπόδιο.

«Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική που εδράζει στις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης, της ψηφιοποίησης, της πράσινης οικονομίας, της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φάσμα αρχών, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050», ανέφερε ο υπουργός.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ δίνονται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους.

Τρεις βασικοί στόχοι

Η προώθηση της καινοτομίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νέο ΣΣ ΚΑΠ υπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς μας τομέα. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 19 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού  1.565.569.686,00 ευρώ.

Δεύτερος βασικός στόχος για την προώθηση της καινοτομίας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων  στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 30 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.103.823.315,00 ευρώ.

Τρίτος στόχος είναι η προώθηση τοπικών στρατηγικών και ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων μέσω του Leader.Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την διασφάλιση της συνοχής του κοινωνικού ιστού έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 236.147.057,00 ευρώ.

Η καινοτομία αποτελεί στόχο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.

«Στόχος των φορέων είναι η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι «η πρόκληση της καινοτομίας μας αφορά όλους. Απαιτείται και η συμμετοχή ανθρώπων και δη νέων που θέλουν να είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι και ηγέτες στο χώρο που δραστηριοποιούνται», είπε ο ΥπΑΑΤ και τόνισε ότι «η πρόκληση της καινοτομίας αποτελεί κίνητρο για εμάς!».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024