Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι Κινέζοι και Ρώσοι χάκερς χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο

Βρετανία: Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι Κινέζοι και Ρώσοι χάκερς χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας απάντησε στο δημοσίευμα του Guardian που υποστηρίζει ότι Κινέζοι και Ρώσοι χάκερς χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο.

Διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση ότι η πυρηνική εγκατάσταση στο Σέλαφιλντ έπεσε θύμα επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης από χάκερς που σχετίζονται με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι τα πληροφοριακά συστήματα το Σέλαφιλντ, το οποίο πραγματοποιεί επανεπεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, λειτουργεί σαν αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμό, είχαν παραβιαστεί από ομάδες χάκερς που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα πληροφοριακά συστήματα, ωστόσο οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι ένα κακόβουλο λογισμικό «sleeper», λογισμικό που μπορεί να παραμονεύει και να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματα, είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Σέλαφιντ.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Σέλαφιλντ, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιές, μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Πάντως, από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε το συμβάν, υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει αρχεία ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα δίκτυα στον πυρηνικό σταθμό δέχθηκαν επίθεση.

«Τα συστήματα παρακολούθησής μας είναι ισχυρά και έχουμε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης ότι δεν υπάρχει τέτοιο κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά μας», δήλωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με το Reuters και σημείωσε πως κάτι τέτοιο είχε γίνει γνωστό πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

«Η κυβέρνησή πρέπει να παράσχει διαβεβαιώσεις για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας»

Η πυρηνική εγκατάσταση στο Σέλαφιλντ

«Αυτό επιβεβαιώθηκε στον Guardian πολύ πριν από τη δημοσίευση, μαζί με διαψεύσεις σε μια σειρά άλλων ανακριβειών στο ρεπορτάζ τους», προσέθεσε η κυβέρνηση.

Το Σέλαφελντ ελέγχεται από την κυβερνητική Αρχή Πυρηνικού Αποκαθαρισμού, βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία και απασχολεί 11.000 υπαλλήλους.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Γραφείο Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Βρετανίας (ONR) ανέφερε επίσης ότι δεν είδε καμία απόδειξη είχαν παραβιαστεί τα συστήματά όπως είχε περιγράψει η εφημερίδα.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε ότι το Σέλαφιλντ δεν πληροί επί του παρόντος ορισμένα υψηλά πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που απαιτούνται, προσθέτοντας ότι έχει θέσει το εργοστάσιο υπό «σημαντικά αυξημένη επιτήρηση».

«Οι ισχυρισμοί πρέπει να  αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα από την κυβέρνηση»

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «πολύ ανησυχητική έκθεση».

Ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για την ενεργειακή ασφάλεια και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πολύ ανησυχητική έκθεση σχετικά με ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της ενεργειακής μας υποδομής».

«Θέτει ισχυρισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πει πότε έμαθε για πρώτη φορά για αυτούς τους ισχυρισμούς, τι μέτρα έλαβε η ίδια και η ρυθμιστική αρχή και να παράσχει διαβεβαιώσεις για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας», προσέθεσε.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024