Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία: Θα κατασκευάζει σύγχρονα drones ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών για πολεμική και πολιτική χρήση

Βόρεια Μακεδονία: Θα κατασκευάζει σύγχρονα drones ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών για πολεμική και πολιτική χρήση

Η Βόρεια Μακεδονία θα παράγει τέσσερις τύπους drones που θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν μεγάλη εμβέλεια, επαρκές ωφέλιμο φορτίο, και θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στη χώρα.

Το εργοστάσιο πυρομαχικών ATO AMMO στη Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή τεσσάρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών, για πολεμική αλλά και πολιτική χρήση (στη φωτογραφία από mkd.mk, επάνω, άποψη από το εσωτερικό του εργοστασίου όπου προβλέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή των drones).

Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και η υπουργός Αμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα, μετά την σημερινή επίσκεψή τους στο εργοστάσιο πυρομαχικών της ATO AMMO, πρώην «Suvenir».

«Τα drones προορίζονται για τα στρατιωτικά οπλοστάσια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ»

Το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας (δεύτερος από δεξιά) στο εργοστάσιο της ATO AMMO στο Σαμόκοφ (φωτογραφία από mkd.mk)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα πολυλειτουργικά drones που θα παραχθούν στη Βόρεια Μακεδονία προορίζονται για τα στρατιωτικά οπλοστάσια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η Σλαβιάνκα Πετρόφσκα δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές τους καθώς, όπως είπε, αφορούν σε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα drones «θα είναι πολλαπλών χρήσεων και θα μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές αναγνώρισης-πληροφοριών ενώ θα είναι εξοπλισμένα για πολεμικούς αλλά και πολιτικούς σκοπούς».

Η κα Πετρόφσκα επισκέφθηκε το εργοστάσιο ATO AMMO στο Σαμόκοφ, που βρίσκεται κοντά στο Μπροντ, με τον πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για Οικονομικές Υποθέσεις Φατμίρ Μπιτίτσι. Ο Κοβάτσεφσκι αποκάλυψε ότι τα drones θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη χώρα.

«Πολύ σύντομα»

«Πολύ σύντομα το ATS AMMO θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή τεσσάρων τύπων drones που θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν μεγάλη εμβέλεια, επαρκές ωφέλιμο φορτίο, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με όλα τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και θα μπορέσουμε να τα δούμε σε στρατιωτικά οπλοστάσια των ΝΑΤΟϊκών χωρών».

Η εταιρεία ATO AMMO διαθέτει το μοναδικό εργοστάσιο πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος στη Βόρεια Μακεδονία, παράγοντας περισσότερα, από 120 εκατομμύρια τεμάχια ετησίως, ποσότητα που προγραμματίζεται ν’ αυξηθεί στα 250 εκατομμύρια τεμάχια το επόμενο έτος.

Η υπουργός Αμυνας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή 40 εταιρείες της χώρας πληρούν τα πρότυπα παραγωγής του ΝΑΤΟ, τα προϊόντα της οποίας απευθύνονται σε μια αγορά αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.

«Το ATS AMMO είναι μέρος του ομίλου ATS που έχει παρουσία σε 56 χώρες στον κόσμο. Ολα τα προϊόντα του εργοστασίου συμμορφώνονται με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στον επίσημο κατάλογο του ΝΑΤΟ με κατασκευαστές από την αμυντική βιομηχανία και το 2021 έλαβε επίσημα τον κωδικό ΝΑΤΟ για την παραγωγή πυρομαχικών», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων αύξησε τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες από το 1,85% του ΑΕΠ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ για φέτος, στο ελάχιστο 2% για την άμυνα, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, φέτος, στο Βίλνιους.

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024