Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Το Μουσείο του Μονάχου ζητά αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα από την Ιταλία που είχε αγοράσει ο Χίτλερ

Ιταλία: Το Μουσείο του Μονάχου ζητά αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα από την Ιταλία που είχε αγοράσει ο Χίτλερ

Ένα άγαλμα που αγόρασε ο Χϊτλερ από την Ιταλία με το...Λούγκερ στον κρόταφο και επεστράφη πίσω στην χώρα, θέλει να πάρει πίσω το Μουσείο του Μονάχου, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει το αδιανόητο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας αρνείται το αίτημα της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων της Γερμανίας στο Μόναχο να επιστρέψει ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα, χαρακτηρίζοντάς το εθνικό θησαυρό.

Ο Δισκοβόλος της Παλομπάρα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου αιώνα ενός χαμένου από καιρό ελληνικού χάλκινου πρωτοτύπου.

Φαίνεται πως το Μουσείο του Μονάχου έχει άγνοια φόβου ζητώντας πολιτιστικό θησαυρό που αποκτήθηκε εκβιαστικά από τον Χίτλερ με πίεση και από τον Μουσολίνι

Ο Χίτλερ είχε αγοράσει το ρωμαϊκό αντίγραφο από τον ιδιώτη Ιταλό ιδιοκτήτη του το 1938 υπό την πίεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και ενάντια στις επιθυμίες του υπουργού Παιδείας και των πολιτιστικών αξιωματούχων.

Η ανακάλυψη και η επιθυμία του Χίτλερ να το αποκτήσει ως Άριο έργο τέχνης

Το άγαλμα, που είχε ανακαλυφθεί σε μια ρωμαϊκή βίλα το 1781, επιστράφηκε στην Ιταλία το 1948 ως μέρος έργων που είχαν αποκτήσει παράνομα οι Ναζί.

Ο Χίτλερ πίεσε για να το αποκτήσει καθώς πίστευε πως ενσάρκωνε την άρια αισθητική του. Πέρα από μυστικιστής και παρανοϊκός, ο Χίτλερ ήταν λάτρης της αλληνορωμαϊκής τέχνης και φιλοσοφίας, όπως πολλοί από τους ναζί.

Η διαμάχη προέκυψε όταν ο διευθυντής του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου ζήτησε να επιστραφεί η μαρμάρινη βάση του αγάλματος του 17ου αιώνα από την κρατική συλλογή αρχαιοτήτων Antikensammlungen.

Το γερμανικό μουσείο ζήτησε αντ’ αυτού την επιστροφή του Δισκοβόλου της Παλομπάρα, λέγοντας ότι είχε μεταφερθεί παράνομα στην Ιταλία το 1948, ανέφερε η εφημερίδα Corriere della Sera την Παρασκευή.

Είστε σίγουροι πως θέλετε να υποβάλετε αίτημα πως ο Χίτλερ το απέκτησε νόμιμα;

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σανγκουιλιάνο, εξέφρασε αμφιβολίες ότι η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού, Κλαούντια Ροτ, γνώριζε το αίτημα της Βαυαρίας.

«Έκανα ένα αστείο – θα πρέπει να πατήσουν πάνω από το πτώμα μου», δήλωσε ο υπουργός στην ιταλική κρατική τηλεόραση Rai το βράδυ του Σαββάτου. Στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε το γερμανικό αίτημα για την επιστροφή του ως «απαράδεκτο».

«Το έργο αυτό αποκτήθηκε με δόλιο τρόπο από τους Ναζί και αποτελεί μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο Σανγκουιλιάνο στη Rai. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η βάση θα επιστραφεί.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024