Κυριακή 03 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επενδυτές ίσως γνώριζαν το σχέδιο της Χαμάς στο Ισραήλ - Τι αποκαλύπτει έρευνα

Επενδυτές ίσως γνώριζαν το σχέδιο της Χαμάς στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Έρευνα πραγματοποίησαν οι καθηγητές Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Τους ισχυρισμούς πως υπήρξαν επενδυτές που γνώριζαν το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7  Οκτωβρίου και αποκόμισαν κέρδη από το χρηματιστήριο ερευνούν οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ερευνα των καθηγητών Νομικής Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις.

«Λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά»

«Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, οι traders φαίνεται σα να προβλέπουν τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας επικαλούμενοι το ενδιαφέρον για το MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) που «ξαφνικά και σημαντικά αυξήθηκε» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία της Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

«Και λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά» όπως καταγράφεται  στην 66σέλιδη έκθεσή τους.

Σε απάντηση στο Reuters, το TASE παρέπεμψε στην ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπογράμμισε: «Το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ανοικτές πωλήσεις, κατά τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πτώση της τιμής της μετοχής, επιτρέποντας την επαναγορά της σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος, πριν από τις 7 Οκτωβρίου «ξεπέρασαν τις ανοικτές πωλήσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης», ανάμεσά τους η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008,  τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία.

Ασυνήθιστη αύξηση πριν τις επιθέσεις

Κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου πωλήθηκαν με ανοιχτές πωλήσεις 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές της  Leumi – είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ και απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.

«Παρόλο που δεν βλέπουμε συνολική αύξηση των ανοικτών πωλήσεων ισραηλινών εταιρειών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, στις συναλλαγές σε επικίνδυνα βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις» τονίζουν.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι έμποροι που ήταν ενημερωμένοι για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα, και σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία δείχνουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν σε κενά στην εφαρμογή των νομικών απαγορεύσεων για τις συναλλαγές με πληροφόρηση στις ΗΠΑ και διεθνώς».

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν σε μοτίβα στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Ο όγκος των ανοικτών συναλλαγών στον EIS (το MSCI Israel ETF) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερος  από άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου.» ανέφεραν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Δημοσίευμα-«βόμβα» για τον Ολυμπιακό: «Αυτός που φεύγει, ο ελεύθερος Τζέιμς και ο Ντόρσεϊ»

Οι Ιταλοί βάζουν… φώτια στην επικαιρότητα της Euroleague – Ποιος αναμένεται να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, τι θα γίνει με τον Τζέιμς και πώς εμπλέκεται ο Ντόρσεϊ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Μαρτίου 2024