Σάββατο 02 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σήμερα κρίνεται η πολιτική τύχη του Μπελέρη - Εξετάζεται το αίτημα ορκωμοσίας

Σήμερα κρίνεται η πολιτική τύχη του Μπελέρη – Εξετάζεται το αίτημα ορκωμοσίας

Σήμερα το πρωί αναμένεται να αποφασίσει το Ειδικό Δικαστήριο αν θα χορηγήσει ολιγόωρη άδεια ορκωμοσίας στον Μπελέρη

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία, το αίτημα για παροχή άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα. Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συνέχιση της δίκης για την κύρια υπόθεση που αφορά την υποτιθέμενη εξαγορά ψήφων.

Σε περίπτωση που το αίτημα που έχει καταθέσει ο εκλεγμένος δήμαρχος, γίνει δεκτό από το δικαστήριο, θα οριστεί η ημερομηνία της ορκωμοσίας, η οποία θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χιμάρα, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος θα ορίσει τον αντιδήμαρχο που θα ασκεί τα καθήκοντα του αναπληρωτή δημάρχου.

Έντονες πιέσεις από την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς την αλβανική πλευρά. Την περασμένη Τετάρτη, η ελληνική αποστολή κατέθεσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφραζε τη ρητή επιφύλαξη της για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Μπελέρη.

Στην επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ελλάδα αναφέρει ότι «διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Σήμερα η απόφαση χορήγησης αδείας στον Μπελέρη για να ορκιστεί δήμαρχος

Στο Ειδικό Δικαστήριο κρίνεται το αίτημα Μπελέρη για την ορκωμοσία του ως Δημάρχου Χιμάρας (Source: sot.com.al)

Τι αναφέρει η επιστολή

«Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένου δημάρχου να αναλάβει τα καθήκοντά του», όπως τόνιζε η επιστολή.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα πρέπει να θίγει τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Beleris αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αντανακλά την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου».

Στο τέλος της επιστολής υπογραμμίζεται ότι «η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα», ενώ αναφέρει ότι η Αθήνα «αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης των εκκρεμών κριτηρίων».

Sports in

Στην κορυφή του κόσμου ξανά ο Τεντόγλου – «Χρυσός» και στο Παγκόσμιο της Γλασκώβης! (vid)

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, το δεύτερο συνεχόμενο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με άλμα στα 8.22μ. - Φοβερός τελικός με τον Φουρλάνι να παίρνει το ασημένιο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Μαρτίου 2024