Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ο Μπλίνκεν ζητά από το Ισραήλ να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες για τους κατοίκους της Γάζας

Γάζα: Ο Μπλίνκεν ζητά από το Ισραήλ να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες για τους κατοίκους της Γάζας

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την ταυτόχρονη στήριξη άνευ όρων στο Ισραήλ, αποδυναμώνοντας τα μέσα που μπορεί να μεταχειριστεί για την προστασία των αμάχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους Ισραηλινούς ηγέτες, τους είπε ότι όταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία, πρέπει να ορίσουν σαφώς πολλαπλές ασφαλείς ζώνες στη νότια και κεντρική Γάζα για τους αμάχους που θα αποφεύγουν τις μάχες.

Πρέπει επίσης να αποφύγει περαιτέρω μαζικές εκτοπίσεις Παλαιστινίων, είπε, να αποφύγει τη στόχευση «κρίσιμων για τη ζωή υποδομών», όπως νοσοκομεία, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και να επιτρέψει την ενδεχόμενη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έθεσαν «όρους» όμως μένει να φανεί αν θα επιμείνουν στην εφαρμογή τους

Καθένα από αυτά τα σημεία έχει διατυπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται επίσημα, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την πίεσή της στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών με τον ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ.

«Πρέπει να οριστούν σαφώς πολλαπλές ασφαλείς ζώνες στη νότια και κεντρική Γάζα για τους αμάχους»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους Ισραηλινούς ηγέτες, τους είπε ότι όταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία, πρέπει να ορίσουν σαφώς πολλαπλές ασφαλείς ζώνες στη νότια και κεντρική Γάζα για τους αμάχους που θα αποφεύγουν τις μάχες.

Πρέπει επίσης να αποφύγει περαιτέρω μαζικές εκτοπίσεις Παλαιστινίων, είπε, να αποφύγει τη στόχευση «κρίσιμων για τη ζωή υποδομών», όπως νοσοκομεία, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, και να επιτρέψει την ενδεχόμενη επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα.

Καθένα από αυτά τα σημεία έχει διατυπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται επίσημα, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την πίεσή της στο Ισραήλ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο κορυφαίος διπλωμάτης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λόγω της χρήσης ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς, αλλά επιμένει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη στους αμάχους και έναν στρατό αρκετά εξελιγμένο ώστε να επιτύχει τους στόχους του, ενώ το κάνει.

Ο Μπλίνκεν ξεκινά τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι η «άμεση εστίαση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να παρατείνει την παύση» των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να μπορέσουν να φύγουν περισσότεροι όμηροι από τη Γάζα και να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό υπ. Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Μπλίνκεν επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την στήριξή του στο Ισραήλ

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να φέρουμε κάθε όμηρο πίσω στην πατρίδα με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους», λέει ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί σημαντικά».

Ο υπ. Εξωτερικών λέει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον στόχο του Ισραήλ να ανατρέψει τη Χαμάς στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να επαναληφθεί, λέει, τονίζοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Λωρίδας και δεν μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα να σπείρει μακελειό.

«Οι φονικοί τρομοκρατικοί πυροβολισμοί σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ υπογράμμισαν τις προθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και αποκάλεσε τους δράστες της ηρωικούς», σημειώνει.

Παρ’ όλα αυτά, «ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ αμύνεται έχει σημασία», λέει ο Μπλίνκεν. Το Ισραήλ πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με «το ανθρωπιστικό δίκαιο και τους νόμους του πολέμου, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική ομάδα που δεν σέβεται κανένα από τα δύο», λέει.

Κατά την συνάντησή του με τον ηγέτη της Ισραηλινής αντιπολίτευσης και άλλους πολιτικούς.

Ο Μπλίνκεν συνέχισε να μιλά για την αξία της ανθρώπινης ζωής

Στις σημερινές συναντήσεις του με τους ηγέτες του Ισραήλ, λέει: «Ξεκαθάρισα ότι πριν το Ισραήλ επαναλάβει τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ανθρωπιστικά σχέδια προστασίας των πολιτών, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τις περαιτέρω απώλειες αθώων Παλαιστινίων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων, μεταξύ άλλων με τον σαφή και ακριβή καθορισμό περιοχών και τόπων στη νότια και κεντρική Γάζα όπου μπορούν να είναι ασφαλείς και εκτός της γραμμής πυρός».

Σημαίνει επίσης την αποφυγή περαιτέρω σημαντικών εκτοπίσεων των αμάχων της Γάζας, λέει, και «την αποφυγή ζημιών σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως νοσοκομεία, όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας, όπως εγκαταστάσεις ύδρευσης. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε στους πολίτες που έχουν εκτοπιστεί στη νότια Γάζα την επιλογή να επιστρέψουν στο βορρά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει διαρκής εσωτερικός εκτοπισμός».

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν επιτρέποντας παράλληλα στο Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του, λέει, αν και αναγνωρίζει ότι η πρόκληση είναι περίπλοκη επειδή «η Χαμάς εσκεμμένα ενσωματώνεται μέσα στους αμάχους – μέσα και κάτω από νοσοκομεία, σχολεία, πολυκατοικίες, προσφυγικούς καταυλισμούς».

Παρόλα αυτά, υποστηρίζει, ο εξελιγμένος στρατός του Ισραήλ «είναι ικανός να εξουδετερώσει την απειλή που θέτει η Χαμάς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη ζημιά σε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Και έχει την υποχρέωση να το πράξει».

Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν όρους χρήσης με την προσφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ. Δεν το πράττουν και εκεί έγκειται η μειωμένη δυναμική των εκκλήσεων.

Ο Μπλίνκεν προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπόλοιπο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησαν με την προσέγγιση που προωθούν οι ΗΠΑ για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων.

«Συζητήσαμε τις λεπτομέρειες του συνεχιζόμενου σχεδιασμού του Ισραήλ και υπογράμμισα την επιτακτική ανάγκη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μην επαναληφθεί η μαζική απώλεια ζωής αμάχων και ο εκτοπισμός της κλίμακας που είδαμε στη βόρεια Γάζα, στο νότο», λέει ο Μπλίνκεν.

«Όπως είπα στον πρωθυπουργό, η πρόθεση έχει σημασία, αλλά και το αποτέλεσμα», λέει ο Μπλίνκεν.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024