Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας χασάπης ινφλουένσερ

Ένας χασάπης ινφλουένσερ

Ο Αλεξάντερ Ρίχτερ έχει χιλιάδες θαυμαστές, οι οποίοι επισκέπτονται από διάφορες χώρες το κρεοπωλείο

Οι θαυμαστές του έρχονται από όλη την Ευρώπη να τον δουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Δεν είναι διάσημος μουσικός, ούτε άσσος του ποδοσφαίρου. Ο Αλεξάντερ Ρίχτερ είναι κρεοπώλης. «Είχα την πιο μακρινή επίσκεψη από τα Κανάρια Νησιά», λέει ο ο 22χρονος. Οπαδοί του Γερμανού ινφλουένσερ έχουν έρθει και από την Ελβετία ή τη Βιέννη στο μικρό χωριό Βόλφσντορφ των χιλίων κατοίκων της Κάτω Σαξωνίας.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 2016, λέει ο κρεοπώλης. Ο Άλεξ έφτιαξε ένα βίντεο για τη σελίδα του πατρικού κρεοπωλείου στο Facebook διαφημίζοντας το κατάστημά τους. «Θέλαμε να αυξήσουμε τη νεαρή μας πελατεία. Μέσω Facebook όμως απευθυνόμασταν κυρίως στη γενιά των 40+». Έτσι σκέφθηκε να ξεκινήσει να γυρνά βίντεο για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Instagram και TikTok.

Εδώ και ένα χρόνο ο Άλεξ γυρίζει τακτικά βιντεάκια με τον πατέρα του Κρίστοφ και τη μικρή του αδελφή Μαντίτα, στα οποία παρουσιάζει με δυνατή φωνή τις προσφορές και τα προϊόντα του κρεοπωλείου. Τα βίντεο «ανεβαίνουν» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάντα γύρω στις 6 το πρωί χαρίζοντάς του σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες κλικ. Το κοινό του στο διαδίκτυο δείχνει να χαίρεται κάθε νέο βίντεο.

Ο Αλεξάντερ Ρίχτερ

Πάνω από 100.000 followers σε Instagram και TikTok

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο το πρωί όταν ξυπνάς από το να σου φωνάζουν ο Άλεξ και η Μαντίτα», σχολιάζει ένας χρήστης κάτω από βίντεο του Γερμανού κρεοπώλη. Μόνο στο TikTok τα βίντεο για το κρεοπωλείο έχουν ήδη λάβει πάνω από 1,5 εκατομμύριο likes. Στο Instagram και στο TikTok ο ινφλουένσερ έχει πλέον περισσότερους από εκατό χιλιάδες followers.

Ο ίδιος ο κρεοπώλης πάντως δεν μπορεί να εξηγήσει την επιτυχία. «Στην ουσία κάνουμε πάντα το ίδιο πράγμα. Τις Τετάρτες διαφημίζουμε τα λουκάνικα και το χοιρινό ρολό». Ο Άλεξ Ρίχτερ πιστεύει ότι ο λόγος για τον μεγάλο αριθμό των προβολών είναι «η αυθεντικότητα» των βίντεο: «Δεν προσποιούμαστε στην κάμερα. Είμαστε τυπικοί χασάπηδες και δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα βίντεο».

Το γύρισμα των βίντεο εν ώρα εργασίας

Το όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος

Από τότε που ξεκίνησε τα βίντεο στο ίντερνετ η παραγωγή έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Για τα σημερινά δεδομένα της Γερμανίας η επιτυχία κρεοπωλείων δεν είναι αυτονόητη. Κατά μέσο όρο 800 κρεοπωλεία κλείνουν κάθε χρόνο, ενώ μόνο περίπου 500 νέα ανοίγουν. Το γεγονός ότι ο αριθμός των κρεοπωλείων και των υποκαταστημάτων τους μειώνεται χρόνο με τον χρόνο δεν οφείλεται τόσο στο κλείσιμο παλαιών επιχειρήσεων, αλλά στο ότι δεν ανοίγουν νέες, λέει ο Ράινχαρντ φον Στουτς, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Κρεοπωλών. Ένας από τους λόγους για το κλείσιμο κρεοπωλείων στην Γερμανία είναι ότι ολοένα και περισσότεροι πελάτες στρέφονται για την αγορά κρέατος στα σουπερμάρκετ που προσφέρουν καλύτερες τιμές.

Αρχικά ο Άλεξ ήθελε να γίνει πιλότος όταν μεγαλώσει. «Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής και να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Ήμουν πολύ τεμπέλης στο σχολείο». Κάποια στιγμή, άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί του πατέρα του. «Και τότε συνειδητοποίησα ότι περνούσα καλά και πως είναι ωραία δουλειά», λέει ο Άλεξ. Το γεγονός ότι πλέον μπαίνει σε πλήθος σπίτια και ενθουσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους με τα βιντεάκια του, του δίνει επιπλέον κίνητρο. «Τις προάλλες ήρθε στο μαγαζί ένα κοριτσάκι μόλις εννέα ετών. Σχεδόν έκλαψε όταν με είδε. Με κάνει ευτυχή όταν παιδιά απολαμβάνουν και χαίρονται με τα βίντεο».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024