Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COVID, πληθωρισμός και ενεργειακή μετάβαση μεταξύ των επιχειρημάτων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ

COVID, πληθωρισμός και ενεργειακή μετάβαση μεταξύ των επιχειρημάτων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η ΕτΠ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει νέα μελέτη σχετικά με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας.

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη ζήτησαν να δοθεί εκ νέου έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη της υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την αύξηση των τιμών και την ενεργειακή μετάβαση. Σε γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναξιολογήσει τις επιπτώσεις στις ανισότητες υγείας παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ποιότητα των υδάτων και η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα.

Οι εκκλήσεις που διατυπώθηκαν σε γνωμοδότηση με θέμα «Ο ρόλος των πόλεων ως φορέων προώθησης της υγείας» συνδυάστηκαν με την υποστήριξη για μεγαλύτερη εστίαση στην προαγωγή και την πρόληψη της υγείας κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και του προγράμματος της ΕΕ για την υγεία. Η γνωμοδότηση, που εκπονήθηκε από το μέλος της περιφερειακής συνέλευσης Kujawsko-Pomorskie, Adam Banaszak, τονίζει ότι η πανδημία COVID-19, μαζί με τις κρίσεις στον τομέα της ενέργειας, της στέγασης και των τροφίμων, ανέδειξε την ανάγκη για νέα εξέταση της κατάστασης της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.

Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει τη σημασία της τοπικής δράσης για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, δίνοντας έμφαση σε πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από τη βελτίωση της ποιότητας του νερού έως την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και του πολεοδομικού σχεδιασμού που ενθαρρύνει το περπάτημα και την ποδηλασία. Ζητεί επίσης να αυξηθούν οι επενδύσεις στην προληπτική φροντίδα και τους εμβολιασμούς.

Άλλοι ειδικοί τομείς που επισημαίνονται στις συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Πολεοδομικός σχεδιασμός: Η ΕτΠ καλεί τα δημοτικά συμβούλια να προωθήσουν και να διευκολύνουν στρατηγικές αστικού σχεδιασμού που μπορούν να δημιουργήσουν κοινότητες φιλικές προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες με ασφαλείς, ελκυστικούς και προσβάσιμους δημόσιους ανοικτούς χώρους που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών και αντιπροσωπεύουν επένδυση στη δημόσια υγεία.
  • Σωματική δραστηριότητα και διατροφή: Οιτοπικοί ηγέτες καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει συνέχεια του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία 2014-2020, με τη συμμετοχή της ΕτΠ στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του. Πιέζουν επίσης τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Αίτημα για καινούργια μελέτη

Η ΕτΠ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει νέα μελέτη σχετικά με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας στην ΕΕ, ως συνέχεια της μείζονος μελέτης του 2013.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το URBACT Healthy Cities Network, περίπου το 75 % της ανθρώπινης υγείας εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Σχεδόν κάθε κάτοικος πόλης στην Ευρώπη (97 %) είναι εκτεθειμένος σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το 20 % του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου είναι επιβλαβή για την υγεία.

Προσφορά

Ο εισηγητής Adam Banaszak (PL/ECR), μέλος της περιφερειακής συνέλευσης Kujawsko-Pomorskie, δήλωσε: Οι τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και στην προώθηση των συνθηκών και των ευκαιριών για υγεία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης υγιεινών τρόπων ζωής. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ζητήματα υγείας στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής τους και να δίνουν προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας και την υγιή διαβίωση όταν αποφασίζουν για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την προσχολική ηλικία και την εκπαίδευση, τη μακροχρόνια φροντίδα και πολλούς άλλους τομείς.

Επόμενα βήματα

Στις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της διαπεριφερειακής ομάδας της ΕτΠ για την υγεία και την ευημερία με θέμα την πράσινη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η οικοδόμηση ενός πιο πράσινου και πιο βιώσιμου συστήματος υγείας μέσω της προώθησης του ανοικτού διαλόγου και της κοινής κατανόησης των ζητημάτων σε όλα τα επίπεδα δράσης, από το ευρωπαϊκό έως το περιφερειακό και το τοπικό, θα αποτελέσει το θέμα της συνεδρίασης.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024