Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αν «ανδρική γρίπη» σημαίνει άνδρες που γκρινιάζουν με «το τίποτα», τότε ναι, είναι αληθινή

Αν «ανδρική γρίπη» σημαίνει άνδρες που γκρινιάζουν με «το τίποτα», τότε ναι, είναι αληθινή

Μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει ότι οι άνδρες δεν μιλούν συχνά για τα συναισθήματά τους μεταξύ τους, αλλά σίγουρα μιλούν για τα συμπτώματα της γρίπης τους... ειλικρινά και ανοιχτά

Δεν χρειάζεστε έναν άνδρα για να σας πει ότι η γρίπη είναι αληθινή, αν και θα το κάνει. Και τώρα οι υπέρμαχοι της υγείας συμφωνούν μαζί μας: η διατροφολόγος Jenna Hope, συγγραφέας του βιβλίου «How to Stay Healthy», είναι ίσως η πιο πρόσφατη που υποστήριξε ότι οι άνδρες υποφέρουν πραγματικά περισσότερο από τις γυναίκες όταν αρρωσταίνουν.

«Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερο από το ανδρικό», δήλωσε, εξηγώντας πως οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία τείνουν να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία καταστέλλει την ανοσία.

Αλλά όταν μιλάμε για γρίπη των ανδρών, μιλάμε πραγματικά για αυξημένη ευαισθησία στα συμπτώματα ή απλώς για μειωμένη ικανότητα να σταματήσουμε να τα αντιμετωπίζουμε; Ο όρος «γρίπη των ανδρών» πάντα υποδήλωνε υπερβολή, όχι μόνο επειδή η εν λόγω ασθένεια δεν είναι σχεδόν ποτέ γρίπη – συνήθως είναι απλώς ένα κρυολόγημα, σημειώνει – άνδρας – αρθρογράφος του Gaurdian.

Έχουν ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση στους ιούς οι άνδρες;

Η διάκριση φαίνεται σημαντική: Αν η υπόθεση είναι ότι οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες όταν δεν είναι σε κακή φυσική κατάσταση, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι’ αυτό. Αν ο ισχυρισμός είναι, όμως, ότι οι άνδρες κάνουν αδικαιολόγητα μεγάλο θέμα με μερικά σχετικά ήσσονος σημασίας συμπτώματα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σύντροφός σας, ο γιος, ο αδελφός ή ο πατέρας σας, αποτελούν ζωντανή απόδειξη αυτής της… αλήθειας.

Μελλοντικές μελέτες μπορεί να δείξουν ότι η γρίπη είναι μόνο μια ψυχική κατάσταση, αλλά για τους περισσότερους άνδρες είναι τρόπος ζωής

Η πιο συχνά αναφερόμενη απόδειξη της ύπαρξης της γρίπης των ανδρών είναι μια ανασκόπηση του British Medical Journal του 2017, η οποία διαπίστωσε μια σειρά μελετών, που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες έχουν ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερης διάρκειας ασθένεια και συμπτώματα.

Αλλά η ανοσολογική τους αντίδραση είναι αυτό που τους κάνει να αισθάνονται άσχημα εξ αρχής – είναι αυτό που κάνει τον λαιμό τους να πονάει και τη μύτη τους να «τρέχει». Ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα βραχυπρόθεσμα.

Για τους άνδρες είναι… ένας τρόπος ζωής

Είναι εξίσου εύκολο να βρείτε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η γρίπη των ανθρώπων είναι μύθος: μια μελέτη του 2022 σχετικά με τα συμπτώματα της οξείας ρινοκολπίτιδας έδειξε ότι, αν και οι γυναίκες ανάρρωναν γρηγορότερα από τους άνδρες, ανέφεραν χειρότερα συμπτώματα στην αρχή της ασθένειας.

Τελικά, υπήρξε μικρή συνολική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στα αυτο-αναφερόμενα συμπτώματα, τα οποία αξιολογήθηκαν με το τεστ 22 ερωτήσεων, γνωστό και ως «SNOT-22» «Η υπόθεση της ανδρικής γρίπης θα πρέπει να αγνοηθεί», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει να κάνει με το πόσο σοβαρά θεωρούν τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης ασθένειας, αλλά με το πόσο ενδιαφέροντα τα βρίσκουν.

Μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει ότι οι άνδρες δεν μιλούν συχνά για τα συναισθήματά τους μεταξύ τους, αλλά σίγουρα μιλούν για τα συμπτώματά τους, ειλικρινά και ανοιχτά!

Ο Covid-19 τους στέρησε τις… ικανοποιήσεις της ανδρικής γρίπης για ένα διάστημα. Όταν ένας ιός διαθέτει μια σειρά συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ελάχιστα αισθητά έως και… θάνατο, αφαιρεί λίγη από τη χαρά της σύγκρισης σημειώσεων.

Μελλοντικές μελέτες μπορεί να δείξουν ακόμη κι ότι η γρίπη του ανθρώπου είναι μόνο μια ψυχική κατάσταση, αλλά για τους περισσότερους άνδρες είναι κάτι περισσότερο από αυτό – ένας τρόπος ζωής.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024