Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόρος: Το νέο «πράσινο» νησί

Πόρος: Το νέο «πράσινο» νησί

Στον Σαρωνικό η νέα παρέμβαση στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco Islands

Ο Πόρος θα είναι το επόμενο πράσινο νησί της Ελλάδας, στα πρότυπα της Αστυπάλαιας.

Αυτό ανακοινώθηκε σε σύντομη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο στην COP28, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του σουλτάνου  Άχμεντ αλ Τζάμπερ που προεδρεύει της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα για μετατροπή του Πόρου στο νέο «πράσινο» ελληνικό νησί περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις:

  1. Παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στόχος είναι το νησί να καταστεί περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών μέσω ΑΠΕ. Για αυτό τον σκοπό σχεδιάστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε συνεργασία με τη Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θα υπάρξουν μέτρα για προώθηση της «έξυπνης» κατανάλωσης ενέργειας από κατοίκους και επισκέπτες.
  2. Η απανθρακοποίηση της πορθμειακής γραμμής, με ένα νέο ηλεκτρικό πλοίο και μετατροπή μικρών επιβατικών φέρι σε ηλεκτροκίνητα.
  3. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με αντικατάσταση των δημοσίας χρήσης οχημάτων με ηλεκτρικά. Θα εγκατασταθεί μια νέα «πράσινη» υπηρεσία παράδοσης αγαθών με ηλεκτρικά φορτηγά οχήματα, ενώ θα αναπτυχθεί δίκτυο φορτιστών.
  4. Θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία με κατάλληλη διαχείριση των απορριμάτων.

Μητσοτάκης: Πιο εύκολο να γίνουν «πράσινα» τα μικρά νησιά παρά οι μεγάλες πόλεις

Μιλώντας από το βήμα του ελληνικού περιπτέρου στην COP28, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το παράδειγμα των ελληνικών «πράσινων» νησιών είναι σημαντικό μεταξύ άλλων λόγω της ενεργού ανάμειξης των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. Όπως σημείωσε, είναι πιο εύκολο να προχωρήσει η απανθρακοποίησε σε ένα μικρό νησιά παρά σε μια μεγάλη πόλη.

Τόνισε ότι η Αστυπάλαια έχει καταστεί διάσημη από τη διαδικασία αυτή, με αύξηση των τουριστικών ροών, ενώ υπογράμμισε ότι η μικρή απόσταση που χωρίζει το νησί του πόρου από την ενδοχώρα καθιστά εύκολη την απανθρακοποίηση της πορθμειακής γραμμής.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπογράφουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Masdar, έναν παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την εφαρμογή αυτών των ιδεών στο νησί του Πόρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε τέλος στο πρότζεκτ της Τήλου, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφορικά με τη διαχείριση απορριμάτων.

Άχμεντ αλ Τζάμπερ: Σημαντική η συνεργασία ΗΑΕ και Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Τζάμπερ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αποτελεί έναν ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό για τη Masdar και άλλες εταιρείες, σημειώνοντας τη σημασία που έχει η συνεργασία Ελλάδας και ΗΑΕ.

Το πρότζεκτ των ελληνικών «πράσινων» νησιών ταιριάζει με την στρατηγική των ΗΑΕ για συμβολή στη βιωσιμότητα.

Όταν δημιουργήθηκε η masdar πολλοί αναρωτιούνταν γιατί μια χώρα σαν τα ΗΑΕ ήθελαν μετάβαση στη βιωσιμότητα. Για εμάς ήταν ένα λογικό βήμα. Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστος ενεργειακός παίκτης, δεν μπορούσαμε παρά να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, σημείωσε.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024