Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γκάφα της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας - Τι διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή

Γκάφα της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας – Τι διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή

Εκ παραδρομής, απεστάλησαν προσωπικά δεδομένα σε λάθος παραλήπτες προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα κενά ασφαλείας σε υπηρεσίες που επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Διαρροή σε προσωπικά δεδομένα φορολογούμενων πολιτών παρατηρήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη.

Τα μηνύματα κοινοποίησης σε ορισμένους οφειλέτες (16.000) περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικούς πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών.

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -όπως προβλέπει ο νόμος- και ξεκίνησε την αποστολή μηνυμάτων προς τους παραλήπτες των μηνυμάτων ζητώντας να διαγράψουν από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων

Η Αρχή καθησυχάζει ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password (οι οποίοι τηρούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή), ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Oδηγίες για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, για όσους το επιθυμούν

Ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστείλει οδηγίες προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι παγίως συστήνεται, ως μέτρο προληπτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

⇒ Για οποιαδήποτε ερώτηση οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή, 07:30 – 17:00.

Sports in

Λιθουανία: Με Γκριγκόνις και Κουζμίνσκας στο Προολυμπιακό τουρνουά (pic)

Γνωστή έγινε η 12άδα της Λιθουανίας για το Προολυμπιακό τουρνουά, με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας να είναι εκτός, όχι όμως και οι «Έλληνες», Μάριους Γκριγκόνις, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024