Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π. Νίκας: «Ο δήμαρχος είναι για τη φτώχεια, είναι για τον αδύνατο, για αυτόν που περνά δύσκολα»

Π. Νίκας: «Ο δήμαρχος είναι για τη φτώχεια, είναι για τον αδύνατο, για αυτόν που περνά δύσκολα»

Στην επιμορφωτική διημερίδα της ΚΕΔΕ μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

«Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε – στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων».

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Αθήνα, στην έναρξη της ενημερωτικής διημερίδας για τους νέους δημάρχους των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής, την οποία διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχές για «καλή θητεία» στους εκλεγέντες δημάρχους, ενώ επανέλαβε τη δήλωση – που είχε κάνει και στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ – πως εμπιστεύεται τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βοηθήσει στο αναγκαίο, όπως είπε, μεταρρυθμιστικό έργο: «Θεωρώ πως και η καταξίωση αυτής της κυβέρνησης περνά ευθέως μέσα από το μεταρρυθμιστικό έργο. Ως χώρα, όχι απλώς θα προοδεύσουμε αλλά κυριολεκτικά θα υπάρξουμε, αν προχωρήσουμε παντού σε μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

«Στόχος η προσφορά και όχι η επανεκλογή»

Απευθυνόμενος δε προς τους εκλεγμένους δημάρχους σημείωσε πως «τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος είναι η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή, αλλά η προσφορά» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπογράμμισε πως ένας δήμαρχος δεν είναι μόνο παραγωγός έργων, αλλά «αποτελεί το παράδειγμα και τον καθοδηγητή μιας ολόκληρης κοινωνίας, με τον λόγο και με την πράξη του -είναι το φωτεινό παράδειγμα. Είναι εξαιρετική υπόθεση το να είσαι δήμαρχος και από την δράση και τη στάση σου καταξιώνεσαι ή όχι» σημείωσε ο Π. Νίκας, τονίζοντας πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Και συνέχισε:

«Η δικαιοσύνη ως προς την άσκηση διοίκησης, η καλή διαχείριση των πόρων, η σωστή γενικότερη συμπεριφορά στην πόλη και στον δήμο, αυτά είναι τα πρώτα από τα στοιχεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε δήμαρχος. Στόχος δεν πρέπει να είναι η επανεκλογή, αλλά η προσφορά» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο δήμαρχος είναι για τη φτώχεια, είναι για τον αδύνατο, για αυτόν που περνά δύσκολα. Οι υπόλοιποι, οι έχοντες και κατέχοντες, δεν μας έχουν ανάγκη. Η εμπειρία μου λέει ότι το 80% των κατοίκων θέλουν το κοινό καλό και από αυτό μας κρίνουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό τους επιδιώκει να επωφεληθεί υλικά από τον δήμαρχο -και βεβαίως πάντοτε το ξεχνά».

«Η Ελλάδα πεθαίνει στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές»

Εμφαση εδωσε ο περιφερειάρχης Π. Νϊκας στην ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε κάθε δήμο στην ελληνική περιφέρεια, «όλοι οι δήμοι είναι ξεχωριστοί, κάθε δήμος -ειδικά στην ελληνική περιφέρεια- έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την δική του ιστορία, τον δικό του πολιτισμό, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος» παρατήρησε.

Όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, η ελληνική περιφέρεια διέρχεται σοβαρή κρίση, μέσα από την γήρανση του πληθυσμού και την ερήμωσή της, την μετανάστευση των παραγωγικών ηλικιών σε αστικά κέντρα, εστιάζοντας ο περιφερειάρχης το φαινόμενο αυτό ιδιαίτερα στις ορεινές αλλά και τις νησιωτικές περιοχές -«εκεί πρέπει να δοθεί βάρος και από την ΚΕΔΕ, και από τις Περιφέρειες, αλλά και από την πολιτική μας ηγεσία. Γιατί η Ελλάδα πεθαίνει σε αυτές τις περιοχές».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και φυσικών καταστροφών, τονίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα για διάκριση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών, και μιλώντας -μια φορά ακόμα- για αυτοδιοικητικούς «αυτοφωράκηδες».

Μετέφερε δε την προσωπική του εμπειρία από τις πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα -«ο δήμαρχος, στελέχη της τότε δημοτικής Αρχής βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Αθωώθηκα δύο φορές, αλλά ποιος το ξέρει;» αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια σχετική προστασία των αυτοδιοικητικών αιρετών.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την πορεία προς μια αυτοδύναμη και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία Περιφερειών και δήμων:

«Δεν είμαστε αντίπαλοι, είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα στις Περιφέρειες και την ΚΕΔΕ, τόσο για τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ -τους βασικούς πόρους της αυτοδιοίκησης-, όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τους πόρους από άλλες πηγές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των πιστώσεων» είπε ο Π Νίκας.

«Ως αυτοδιοικητικοί εκπροσωπούμε τον κόσμο μας, τον κόσμο που μας ψήφισε -στηρίζουμε και υπηρετούμε τα συμφέροντά του. Προφανώς ο καθένας μας έχει την ιδεολογία του, αλλά δεν είμαστε κομματικά στελέχη, δεν μεταφέρουμε απόψεις κομμάτων».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024