Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: «Πράσινο» σήμα στη μεσαία τάξη

ΠΑΣΟΚ: «Πράσινο» σήμα στη μεσαία τάξη

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή

Με στόχο να κάνει σαφές το αντιπολιτευτικό του στίγμα, το ΠΑΣΟΚ βγάζει μπροστά το πρόγραμμά του – με μια σειρά από κινήσεις και πολιτικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.

Σε ένα, όπως το έχει περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πλατύ κάλεσμα «στους πιο αδύναμους πολίτες και στη μεσαία τάξη», που στην πασοκική ανάγνωση αναζητά προοδευτική εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης θα περιγραφούν οι προτάσεις για την υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, ενώ την Κυριακή, στην Αλεξανδρούπολη, με τρία τραπέζια συζήτησης θα κατατεθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον.

Η έμφαση στο πολιτικό αποτύπωμα έρχεται την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμα σε εσωκομματική περιδίνηση, ώστε να γίνει πιο εμφανής η διαφορά – στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να εκμεταλλευτούν τόσο τον χρόνο που έχουν μέχρι «να κάτσει η σκόνη» στην αντιπολίτευση όσο και την ώθηση που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στη Γερουσία

Το πρώτο θέμα που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή, όπου ο Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος, τις οποίες συζήτησε με φορείς.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% (εφόσον τηρείται η ρύθμιση) για τα χρέη στην Εφορία, ενώ επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση τον νόμο Κατσέλη, θέτοντας επικαιροποιημένα κριτήρια εισοδήματος και αξίας περιουσίας και προβλέποντας επιδότηση της δόσης δανείου και ενοικίου -παράλληλα, προτείνει πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση.

Για τις ρυθμίσεις δανείων στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν ο δανειολήπτης να αποκτά δικαίωμα για ρύθμιση της οφειλής του «με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση», καθώς και δυνατότητα εξάντλησης των 240 δόσεων.

Δανειολήπτες

Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό «με ουσιαστικές προτάσεις» δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη «με τόκους υπερημερίας», ενώ για τους δανειολήπτες οι πασοκική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα αυτοί να αντιπροτείνουν ρύθμιση και αυτή να αξιολογείται χωρίς φόβο για απευθείας απόρριψη.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που απειλούνται με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους, τον τρόπο πώληση δανείων από τις τράπεζες στα funds, τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης, τους εγγυητές των δανείων και τα δάνεια των παλιννοστούντων.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων πρόβλεψη γενναίας μείωσης προκαταβολής φόρου (μέτρο το οποίο δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση), επιδότηση της αύξησης του επιτοκίου στους συνεπείς (με πόρους που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών), καθώς και δικαίωμα ρύθμισης διευκόλυνσης σε περιπτώσεις όπως η απώλεια εργασίας, τα προβλήματα υγείας και η ανατροπή εισοδήματος – ενώ προβλέπει και συμψηφισμό οφειλών στο Δημόσιο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 15 οργανώσεις, από τη ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έως τις ενώσεις αγροτών, το ΕΚΠΟΙΖΩ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών και την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Η λογική της προγραμματικής απεύθυνσης θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

Σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης θα περιγραφούν οι προτάσεις για την υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, ενώ την Κυριακή, στην Αλεξανδρούπολη, με τρία τραπέζια συζήτησης θα κατατεθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024