Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας για την ευλογιά του προβάτου

Λέσβος: Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας για την ευλογιά του προβάτου

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024 η προστασία του ζωικού κεφαλαίου του νησιού από την ευλογιά του προβάτου, που είχε βρεθεί σε εκτροφή της δυτικής Λέσβου.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα γεωγραφικά όρια του Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων περιμετρικά από τη μολυσμένη εκτροφή (απαγορευμένη ζώνη), που έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα ευλογίας στις 24 Οκτωβρίου, εξακολουθούν να διατηρούνται έως τις 10 Ιανουαρίου τα υγειονομικά μέτρα που είχαν ληφθεί τότε.

Το κρούσμα της ευλογιάς του προβάτου είχε εντοπιστεί τον Οκτώβριο σε εκτροφή της δυτικής Λέσβου

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων

Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων που διατηρούνται εκτός της απαγορευμένης ζώνης επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με προορισμό απευθείας σε φαγητό της ελληνικής επικράτειας για άμεση σφαγή, αρκεί να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

– Τα μέσα μεταφοράς που αναφέρονται για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων πρέπει να πληρωθούν οι σχετικές με τα μέσα μεταφοράς που προβλέπονται. Συγκεκριμένα θα πρέπει να κατασκευαστεί και να συντηρηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή διαφυγή αιγοπροβάτων, ή όποιος αντικειμενικός κίνδυνος συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ζώων.

Υπό προϋποθέσεις η μετακίνηση των αιγοπροβάτων

– Καθαρίζονται και απολύονται πριν από την μεταφορά αιγοπροβάτων υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμοδιότητας αρχής καθώς και αμέσως μετά από κάθε μεταφορά των λόγω ζώων, όταν χρειάζεται απολύονται στη συνέχεια και κατά περίπτωση υποβάλλονται επιπλέον σε μέτρα εντομοκτονίας και τρωκτικοκτονίας πριν από τη μεταφορά.

– Ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στην εγκατάσταση προέλευσης μετά τη φόρτωση των ζώων και ελέγχονται από την αρμόδια αρχή στο σφαγείο προορισμού (κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες).

– Τα αιτήματα που προορίζονται για μεταφορά υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από την αρμόδια αρχή 24 ώρες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία μεταφοράς

– Με την ίδια απόφαση εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εξόδου από τη Λέσχη ζωνών ζώων, των ευαίσθητων ειδών πάχυνση ή αναπαραγωγή εκτός της Λέσβου καθώς και των μη εδωδίμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών. Για τα μη εδώδιμα προϊόντα η απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024