Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: «Φουρτούνες» στο κόμμα της Ακσενέρ - Σκάνδαλα βιασμού, πορνείας, ξυλοδαρμού και δωροδοκιών

Τουρκία: «Φουρτούνες» στο κόμμα της Ακσενέρ – Σκάνδαλα βιασμού, πορνείας, ξυλοδαρμού και δωροδοκιών

Την ώρα που το Καλό Κόμμα, της Μεράλ Ακσενέρ μαστίζεται από καταγγελίες για διαφθορά και η τάση για παραιτήσεις δεν έχει τέλος, στο προσκήνιο ήρθε κι ένα σκάνδαλο βιασμού και μαστροπείας.

Στα «σχοινιά» βρίσκεται μετά την εκλογική ήττα στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου στην Τουρκία, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), της Μεράλ Ακσενέρ καθώς είναι αντιμέτωπο με εσωκομματική κρίση και μία σειρά από σκάνδαλα που έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις.

Μάλιστα ενώ το κόμμα μαστίζεται από καταγγελίες για διαφθορά και η τάση για παραιτήσεις δεν έχει τέλος μετά την απόφαση να πορευθεί με τους δικούς του υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου του 2024, στο προσκήνιο ήρθε κι ένα «σκάνδαλο βιασμού» που φέρεται να έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο.

Το «σκάνδαλο βιασμού»

Όπως αναφέρει το Oda TV, δύο νεαρές γυναίκες διασκέδαζαν αρχικά με δύο φίλους τους σε σπίτι στην περιοχή Τσάνκαγια της Άγκυρας, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο και οι δύο άνδρες άρχισαν να τις ξυλοκοπούν.

Μάλιστα για τον ξυλοδαρμό το Oda TV έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Το γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση είναι το γεγονός ότι εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο, καθώς σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι δύο νεαρές γυναίκες, οι δύο άνδρες που τις ξυλοκόπησαν είναι ο Ο., γιος γνωστού προσώπου και πολιτικού σε κόμμα της αντιπολίτευσης, και ο γιος του αδελφού του και ανιψιός του, Α.

Φωτογραφίες των γυναικών που ξυλοκοπήθηκαν (Πηγή: Oda Tv)

Τα κορίτσια με αίματα στο πρόσωπό τους πήγαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν τον ξυλοδαρμό, αλλά οι καταγγελίες «εξαφανίστηκαν».

Δεν έχει γίνει γνωστό πώς έκλεισε η υπόθεση, αλλά ο αστυνομικός που πήρε τις καταθέσεις των κοριτσιών μετατέθηκε αμέσως από το αστυνομικό τμήμα.

Μάλιστα το δημοσίευμα σημειώνει πως ο εν λόγω πολιτικός ήρθε σε επαφή με την προεδρία ζητώντας συγκεκριμένη θέση στο AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για να «ξελασπώσει».

«Θέλω να έρθω στο κόμμα σας, αλλά θέλω αυτή τη θέση», φέρεται να είπε, ενώ η δικαιολογία του για να ζητήσει τη θέση ήταν για να σώσει τον γιο και τον ανιψιό του από αυτή την έρευνα.

Ο δεύτερος βουλευτής που αποχώρησε πίσω από τις καταγγελίες

Μάλιστα το δημοσίευμα παρόλο που δεν αναφέρεται σε αυτόν με το όνομά του, «φωτογραφίζει», τον βουλευτή Άγκυρας του Καλού Κόμματος, Αντνάν Μπέκερ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν αναφερθεί το όνομά του σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Μπέκερ έγινε ο δεύτερος βουλευτής που παραιτήθηκε από το κόμμα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών μετά την παραίτηση του βουλευτή, Νεμπί Χατίπογλου που αποχώρησε στις 2 Νοεμβρίου πριν προσχωρήσει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Μπέκερ στη δήλωση παραίτησής του στο Χ, δεν ανέφερε συγκεκριμένους λόγους και υπογράμμισε μόνο ότι του κατέστη αδύνατο να συνεισφέρει στον λαό υπό τη σκέπη του İYİ.

Στην επιστολή παραίτησης προς τον λαό ανέφερε εκτενώς όλες τις «θέσεις και τα επιτεύγματά» του στο İYİ από το 2017 και μετά, αλλά δεν διευκρίνισε το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει με τα στελέχη και τη διοίκηση του κόμματος.

Η εμπλοκή σε σκάνδαλο πορνείας και μαστροπείας

Επίσης, το όνομα του εντοπίζεται και σε ένα σκάνδαλο πορνείας και μαστροπείας, στο οποίο ουσιαστικά τον ενέπλεξε η ίδια η Μεράλ Ακσενέρ, όπου χωρίς να τον κατονομάζει, υποστήριξε ότι αστυνομικοί διευθυντές φέρεται να έχουν στην κατοχή τους ξενοδοχεία για να εκδίδουν ορφανά κορίτσια.

«Με 7-8 τσάντες του κόμματος İYİ, κάθε μία από τις οποίες είχε 200 χιλιάδες τουρκικές λίρες, μοίρασε χρήματα στην ομάδα του»

Μεράλ Ακσενέρ

«Υπάρχουν αρχηγοί της αστυνομίας που είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων», ισχυρίστηκε η Ακσενέρ και ανέφερε ότι σε αυτά τα ξενοδοχεία απασχολούνται «ορφανά κορίτσια, σε κάτι που υπερβαίνει την πορνεία».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες

Ο ίδιος ο Μπέκερ μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, κάνοντας γνωστή την παραίτησή του από το Καλό Κόμμα, αρνήθηκε όλες τις καταγγελίες κι έκανε λόγο για συκοφαντίες που βγήκαν στο φως όταν αποφάσισε να παραιτηθεί και όπως είπε αν αποδειχθεί κάτι, θα παραιτηθεί αμέσως.

Όσον αφορά την καταγγελία για τον γιο του σύμφωνα με την Cumhuriyet, o Μπέκερ δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη πριν μισό χρόνο και ότι ο γιος του δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ανιψιός του και οι γυναίκες των οποίων οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν είχαν έναν καβγά, αλλά ο καβγάς δεν καταγγέλθηκε στο αστυνομικό τμήμα και ότι ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής όταν συνέβη το περιστατικό.

Ο Μπέκερ δήλωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία κατηγορία βιασμού στο περιστατικό. Υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες δεν υπήρχαν σε επίσημο φάκελο και προέρχονται από μηνύματα που έστειλαν οι νέοι μεταξύ τους.

Ο ίδιος απέδωσε την πρόσφατη αύξηση των κατηγοριών εναντίον του στην παραίτησή του από το κόμμα İYİ και τη μετακίνησή του στο AKP ή το MHP και δήλωσε ότι οι νεαρές γυναίκες αρνήθηκαν επίσης τον ισχυρισμό περί βιασμού και ότι κατέθεσαν ποινική καταγγελία στην εισαγγελία.

«Εάν ο γιος μου εμπλέκεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς και γνωρίζει τα άτομα που αναφέρονται, θα παραιτηθώ από τη θέση μου ως βουλευτής σήμερα», είπε ακόμα.

«Δεν γνωρίζω ούτε το ξενοδοχείο, ούτε τον ιδιοκτήτη»

Όσον αφορά το σκάνδαλο μαστροπείας με τα ξενοδοχεία όπως είπε το όνομά του συνδέθηκε «από ορισμένους δημοσιογράφους με βρώμικες πένες».

«Έμαθα αυτόν τον ισχυρισμό από την τηλεόραση, όπως και εσείς. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν γνωρίζω ούτε το ξενοδοχείο, ούτε τον ιδιοκτήτη, ούτε έχω ακούσει το όνομα του αστυνομικού που αναφέρεται στο περιστατικό», προσέθεσε.

«Εδώ απευθύνω έκκληση προς τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς και τα άτομα που προσπαθούν να με συνδέσουν με αυτό το θέμα: Εάν εγώ ή οποιοσδήποτε από τους συγγενείς μου έχει στενή σχέση με αυτό το φρικιαστικό θέμα, θα παραιτηθώ από την έδρα μου στο κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή. Αυτοί που με κατηγορούν είναι άτιμοι και ανέντιμοι αν δεν το αποδείξουν», κατέληξε.

Καταγγελίες για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία του κόμματος

Άλλο σκάνδαλο που προέκυψε είναι οι καταγγελίες του βουλευτή της επαρχίας Σαγγαρίου, Ουμίτ Ντίκμπαγιρ. Ο Ντίκμπαγιρ προέβη σε αποκαλύψεις για τον ρόλο που έχει ο γιος της Μεράλ Ακσενέρ, Φατίχ, αφού εξέτασε τους λογαριασμούς της προέδρου του Καλού Κόμματος και συγγενών της.

«Με 7-8 τσάντες του κόμματος İYİ, κάθε μία από τις οποίες είχε 200 χιλιάδες τουρκικές λίρες, μοίρασε χρήματα στην ομάδα του(στενό του κύκλο)», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως κατήγγειλε ακόμα ο Ντίκμπαγιρ κατά την περίοδο, όπου ήταν αναπληρωτής πρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του İYİ, Σεντάτ Ακσακαλί εισέπραττε χρήματα από επιχειρηματίες, αλλά τα χρήματα αυτά δεν του παραδίδονταν.

Όπως δήλωσε τα χρήματα αυτά δίνονταν στην ιδιαιτέρα γραμματέα της Ακσενέρ, Εσμά Μπεκάρ. «Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος ταμίας του κόμματος, αλλά δεν ήμουν», είπε χαρακτηριστικά.

Δωροδοκία για «μαγείρεμα» δημοσκοπήσεων

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στη λίστα των σκανδάλων που μαστίζουν το κόμμα, ήρθαν να προσφερθούν οι καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Eurasia Research, Κεμάλ Οζκιράζ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το κόμμα İYİ, ως μέλος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, του προσέφερε χρήματα για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Special Agenda» στο Tele1 στις 25 Νοεμβρίου, ο Οζκιράζ δήλωσε ότι απέρριψε την προσφορά, η οποία προήλθε από τον Ουμίτ Ντίκπαγιρ, «με χαιρετισμούς» από τη Μεράλ Ακσενέρ.

«Η Μεράλ Ακσενέρ και ο Ουμίτ Ντίκμπαγιρ μου προσέφεραν ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό που θα καταβαλλόταν σε μηνιαίες δόσεις, ζητώντας μου ως αντάλλαγμα να κάνω το κόμμα İYİ να πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Ήθελαν μάλιστα το κόμμα να έρθει πρώτο μεταξύ όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Duvar, το κύριο αίτημα του κόμματος İYİ ήταν ότι δεν ήθελαν ποτέ ο υποψήφιος πρόεδρος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να εμφανίσει ελπιδοφόρα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Οζκιράζ, κάτι που αποτελούσε πραγματικό πρόβλημα για την αντιπολιτευτική συμμαχία.

Ο Οζκιράζ πρόσθεσε ότι έχει στιγμιότυπα γραπτών μηνυμάτων που αποδεικνύουν την προσφορά δωροδοκίας.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να το αποκαλύψει τώρα, ο Οζκιράζ δήλωσε ότι δεν του το επέτρεψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς αυτό θα έβλαπτε το πνεύμα της συμμαχίας ενόψει των εκλογών.

Ακσενέρ: «Αν οι κατηγορίες αποδειχθούν θα εγκαταλείψω την πολιτική»

Σε συνεδρίαση υπό την προεδρία της Μεράλ Ακσενέρ, την προηγούμενη Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές, μέλη του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου (GİK) και του Συμβουλίου Προεδρίας, καθώς και δήμαρχοι, συζητήθηκαν παραιτήσεις και καταγγελίες σχετικά με τη διοίκηση του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού BBC οι καταγγελίες του Ντίκμπαγιρ, ήταν το σημαντικότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγές από το Καλό Κόμμα, η Ακσενέρ έκανε σαφείς δηλώσεις στη συνάντηση σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η Ακσενέρ, η οποία δήλωσε ότι οι πληροφορίες πως οι λογαριασμοί της εξετάστηκαν παράνομα ήταν αληθινές και δήλωσε ότι «θα εγκαταλείψει την πολιτική» εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν.

«Εγώ, ο γιος μου, η νύφη μου, τα ανίψια μου, οι παιδικοί μας φίλοι, κανένας από αυτούς δεν έχει καμία σχέση, επιχείρηση ή εξουσία με κανέναν δήμο αυτής της χώρας, ούτε με τον δήμο του ΑΚΡ ούτε με τον δήμο του CHP. Όποιος δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό είναι ατιμωτικός. Εάν αποδειχθεί, θα εγκαταλείψω εντελώς αυτή την πολιτική», φέρεται να είπε η Ακσενέρ.

Ο Ντίκμπαγιρ τέθηκε πρόσφατα υπό πειθαρχικό έλεγχο από την Ακσενέρ, καθώς κατηγορήθηκε για «παρενόχληση» και κρυφή παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών των συγγενών του.

Αφού αρχικά δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το κόμμα, ο Ντίκμπαγιρ ανακάλεσε και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες στο δικαστήριο και σε ποινική καταγγελία που υποβλήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της επαρχίας Σαγγάριου ζήτησε να διερευνηθούν 4 ξεχωριστές κατηγορίες εναντίον του.

Επίσης, υπέβαλε αίτημα στην Προεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας του.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024