Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κασσελάκης: Το τεράστιο «μαξιλάρι» είναι ο λόγος που έχουμε επενδυτική βαθμίδα

Κασσελάκης: Το τεράστιο «μαξιλάρι» είναι ο λόγος που έχουμε επενδυτική βαθμίδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό κράτος

«Για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό κράτος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου, όπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου στο «μαξιλάρι» της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ, όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως θα περιγράψει τη δική του εμπειρία «ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και, μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή μου στην προεδρία».

Ο κ. Κασσελάκης, σχολιάζοντας τον τίτλο του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα», επισήμανε πως κάποιοι «επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα» και σημείωσε: «Είναι η Ελλάδα όλων μας εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής, με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Με τους ταξικούς διαχωρισμούς; Με την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Με τις ουρές στα νοσοκομεία;».

Ξανάγινε… πολύτιμο το «μαξιλάρι»

Σε ό,τι αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως είναι «ευπρόσδεκτη», αναφέροντας πως «είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα».

«Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s», υπογράμμισε, «έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα. Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας εκ νέου αναφορά στο «μαξιλάρι» της διακυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο ο κ. Κασσελάκης είχε χαρακτηρισίσει, αρχικά, ως την «πιο μνημονιακή απόφαση», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας, αλλά και σε φαινόμεναπου πλήττουν τη Δημοκρατία, όπως οι υποκλοπές.

«Μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη

«Είναι Ελλάδα» ο Μπέος;

«Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου, ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα; Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα, λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει», σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα, όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμμος το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές, ο κ. Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος, όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας;».

«Το μεγάλο στοίχημα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:

  • «Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ.
  • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη.
  • Τελευταία στη στεγαστική πολιτική».

«Έχει επίσης αρνητική απόκλιση», προσέθεσε:

  • «Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση.
  • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση.
  • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που, όπως τόνισε, τους παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«Ο ίδιος ο υπουργός έκανε την παραδοχή ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τράπεζες. Δηλαδή αντί να λύσουμε το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι κάνουμε; Μεγαλώνουμε τη διάκριση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων. Αυτός δεν είναι τρόπος να αναβαθμίσεις την Ελλάδα», όπως είπε.

Το «ανήκουστο» φορολογικό

Επιπλέον, άσκησε οξεία κριτική στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια» και «άδικο».

«Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο», ανέφερε.

«Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», σημείωσε καταληκτικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024