Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο στη Λέσβο: Το μυστήριο με το φορτίο του «Raptor» που βυθίστηκε - Το σενάριο με το λαθρεμπόριο όπλων

Ναυάγιο στη Λέσβο: Το μυστήριο με το φορτίο του «Raptor» που βυθίστηκε – Το σενάριο με το λαθρεμπόριο όπλων

Οι Αρχές εξετάζουν Πρόκειται για το πλοίο «Haddad 1» το οποίο είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στα Χανιά να μεταφέρει 5.000 όπλα από την Τουρκία στο λιμάνι της Λιβύης.

Τα μυστικά που πήρε μαζί του στον βυθό της θάλασσας το φορτηγό πλοίο Raptor που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής ανοιχτά της Λέσβου, προσπαθούν να ανακαλύψουν οι Αρχές.

Το ύποπτο παρελθόν του συγκεκριμένου πλοίου και των εταιρειών που το είχαν διαδοχικά στην ιδιοκτησία τους και η περίεργη συμπεριφορά του καπετάνιου να μην εκπέμψει εγκαίρως σήμα κινδύνου, σαν να ήθελε κάτι να κρύψει, εντείνουν τις υπόνοιες ότι το πλοίο δεν μετέφερε τελικά μόνο αλάτι όπως είχε δηλωθεί επισήμως.

Οι νέες πληροφορίες

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μίλησε στο εκπομπή LIVE NEWS σχετικά με τα δεδομένα που εξετάζονται γύρω από το ναυάγιο.

Το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία των Διεθνών Ελέγχων Ναυσιπλοΐας, ο πλοίο από το 2022 ανήκε σε μια σε μία εταιρία αιγυπτιακών συμφερόντων.

Η προηγούμενη εταιρεία που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια εταιρεία  είχε ως έδρα τη Τρίπολη του Λιβάνου και είχε χαρακτηριστεί κατά 60% επικίνδυνη.

Το Raptor λίγο πριν τη βύθισή του

Στη μαύρη λίστα

Αυτή είναι μία βαθμολόγηση που δίνεται στις εταιρίες σε σχέση με τα ατυχήματα που μπορεί να προκαλούν και με τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν γίνει στα πλοία αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν στο να μεταφέρουν παράνομο φορτίο.

Διεθνώς ο μέσος όρος αυτού του κινδύνου ανέρχεται στο 5% με 8% επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Στη συγκεκριμένη εταιρία έχουν γίνει από το Λίβανο 5 έλεγχοι ενώ ο μέσος όρος ελέγχου σε μία εταιρία είναι μία φορά τον χρόνο.

Στον έλεγχο διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων ενώ για την καινούρια εταιρία ο έλεγχος ξεκινάει τώρα.

Η υπόθεση του 2015

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού ερευνούν το ενδεχόμενο κάποιες από τις εταιρίες να συνδέονται με μία υπόθεση που είχε απασχολήσει το 2015 τις ελληνικές αρχές.

Πρόκειται για το πλοίο «Haddad 1» το οποίο είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στα Χανιά να μεταφέρει 5.000 όπλα από την Τουρκία στο λιμάνι της Λιβύης.

Οπότε ως σενάριο δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συνέβαινε και με το «Raptor». Μάλιστα στην κατάθεσή του ο μοναδικός επιζών, ο 40χρονος μηχανικός από την Αίγυπτο, υποστήριξε ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Ουκρανία και ενδιάμεσος σταθμός η Κωνσταντινούπολη.

Το χρονικό της βύθισης

Το Raptor μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια  με 14 μέλη πλήρωμα.

Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07:11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024