Ψαλίδι 50% στο τέλος επιτηδεύματος – Ποιους αφορά
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να τροποποιήσεις τη σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο μισό μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αξιολογήθηκαν οι παρατηρήσεις και οι αντιδράσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ήταν σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να τροποποιήσεις τη σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο που έδινε έκπτωση 25% ή 50% σε συνάρτηση με το εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερέβαινε το τεκμαρτό.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως τελικά η μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες». Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές. «Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως τελικά η μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης, είπε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης.
Το τέλος επιτηδεύματος
Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προέβλεπε μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος μόνο για όσους θα δηλώσουν καθαρά εισοδήματα πάνω από τα όρια των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσει το νέο σύστημα φορολόγησης, ενώ για όσους δηλώσουν λιγότερα από τα τεκμαρτά ποσά προβλεπόταν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%, στα επίπεδα των 487,50 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο θα προστεθεί επίσης διάταξη η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου σε όσους αυτοαπασχολούμενους αμφισβητήσουν το νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και εξακολουθήσουν να δηλώνουν χαμηλότερα καθαρά κέρδη.
- Αρτεμις 2: Οι αστροναύτες βγαίνουν από την τροχιά της Γης και κατευθύνονται στη Σελήνη
- Ιράν: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 95 τραυματίες από τον βομβαρδισμό της γέφυρας στην Τεχεράνη
- Λίβανος: «Μεγάλη ανησυχία» από τον κίνδυνο να είναι παρατεταμένος ο μαζικός εκτοπισμός πληθυσμών
- Βόρεια Μακεδονία: «Η μακεδονική ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο υποχωρήσεων», δηλώνει ο Μίτσκοσκι
- Μεξικό: 4 νεκροί στη συντριβή μικρού αεροσκάφους μετά την απογείωση
- Ουγγαρία: Επίσκεψη Βανς για στήριξη του Ορμπαν πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
- Γάζα: Νέος στόλος με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί από τη Βαρκελώνη τη 12η Απριλίου
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τα Περιφερειακά Συμβούλια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442