«Το κοξάκι σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και αυτό είναι που μας φοβίζει» – Διευκρινίσεις για τον ιό από τον Μαγιορκίνη
Ο καθηγητής μίλησε και για τα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα
Για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά στην Κίνα, αλλά και τον ιό κοξάκι που έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων, λόγω του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα περιορισμού για την Covid-19» είπε αρχικά ο ίδιος.
«Δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν»
«Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης… κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα» προσέθεσε.
«Υπάρχει μία μέτρια ανησυχία»
Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί το μυκόπλασμα αυτό απ ότι φαίνεται είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά» εξήγησε ο καθηγητής.
Επιπλέον συμπλήρωσε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι— η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας—ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή».
Τι μας ανησυχεί στο κοξάκι;
Ερωτηθείς για την έξαρση του ιού κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη ‘κοπρανοστοματική οδό’, σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε».
Τέλος, ο γνωστός καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν» τονίζοντας όμως πως οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.
- Πέντε από τις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για vintage αγορές – Ανάμεσά τους και η Αθήνα
- 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Πρόταση γάμου στον τερματισμό των 10 χλμ. στο Καλλιμάρμαρο (vid)
- Ευρώπη: Το μεγάλο χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στον καθαρό μισθό – Στην τελευταία δεκάδα η Ελλάδα
- Φράνσις Φορντ Κόπολα: Βγάζει στο σφυρί και το ιδιωτικό νησί του στην Καραϊβική
- Ο Παναγιώτης Καραΐσκος κατέκτησε την πρώτη θέση στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας! (vid)
- Ο ΜακΚόρμακ φεύγει από την Μπάγερν – Έντονο ενδιαφέρον από ομάδα της Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 09.11.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/11/elad-itzhaki-V1FjmaTmvOg-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442