Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπή στις αντικειμενικές: Πώς θα καθοριστούν οι νέες αξίες

Ανατροπή στις αντικειμενικές: Πώς θα καθοριστούν οι νέες αξίες

Καλπάζουν οι τιμές στα ακίνητα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Με ξέφρενους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι των τιμών στην αγορά των ακινήτων, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο σε όσους είναι σε αναζήτηση κατοικίας.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχόμενες ανατιμήσεις στην αγορά των ακινήτων αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων καθώς εντός του 2024 οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίσει φόρους και τέλη θα πρέπει να προσεγγίσουν ξανά τις τιμές αγοράς.

Με την ενεργοποίηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, η εκτίμηση της αξίας ακινήτου θα υπολογίζεται με βάση τρέχουσες, γνωστές, εμπορικές αξίες των ακινήτων (σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα συναλλαγών πωλήσεων και εκτιμήσεων), τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (οικονομικά, πολεοδομικά, τεχνικά, κοινωνικά, νομικά, πολιτικά) και το γεωχωρικό πλαίσιο στο οποίο αυτά εντάσσονται και συσχετίζονται.

Οι αντικειμενικές

Το νέο σύστημα που θα ονομάζεται «Μητρώο Ακινήτων» θα συγκεντρώνει, αναφέρει και επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων και με τη βοήθεια κατάλληλων αλγορίθμων θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές.  Έτσι, όλοι οι φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ  και οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών θα υπολογίζονται πλέον με βάση φορολογητέες αξίες που θα ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Τον χορό των αυξήσεων στις τιμές σέρνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται στο Μητρώο Ακινήτων είναι μεταξύ άλλων αξίες συμβολαίων, τιμές ενοικίων, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Με βάση αυτά τα στοιχεία που θα συλλέγει το σύστημα, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία κι ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, με το οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο  δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

Κάθε χρήστης του συστήματος αυτού θα έχει τη δυνατότητα:

– να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

–  να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,

–  να εισάγει δεδομένα και

–  να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Οι τιμές στα ακίνητα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 11,9%. Τα νέα διαμερίσματα καταγράφουν αύξηση  11,6%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση 12,2% στις τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Τον χορό των αυξήσεων σέρνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα οι τιμές των διαμερισμάτων έκαναν άλμα 12% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, πιο ψηλά 15,4% βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 12,8% πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024