Μοζαμβίκη: Αυξάνει κατά 3 χρόνια τη στρατιωτική θητεία για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές
Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις εξαπολύουν από το 2017 αιματηρές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, πάλαι ποτέ αποικίας της Πορτογαλίας.
Το κοινοβούλιο της Μοζαμβίκης, χώρας του νότιου τμήματος της Αφρικής που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών, υιοθέτησε χθες Πέμπτη σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η υποχρεωτική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθεί από τα 2 στα 5 χρόνια (στη φωτογραφία αρχείου από EPA, επάνω, στρατιώτες της Μοζαμβίκης σε δρόμο της πόλης Πάλμα).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ζητούμενο του νομοσχεδίου είναι ν’ αυξηθεί το επίπεδο επαγγελματισμού στις ένοπλες δυνάμεις.
Στις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.700 άνθρωποι
«Η παράταση της θητείας (…) και η μετατροπή των ενόπλων δυνάμεων σε επαγγελματικές είναι απαραίτητοι παράγοντες για την εκπαίδευση των στρατιωτών ώστε να μπορούν ν’ ανέλθουν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Κριστόβαο Σουμ απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου.
Ο νόμος, ο οποίος υπόκειται ακόμη σε τροποποιήσεις, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Φιλίπε Νιούζι για να τεθεί σε εφαρμογή.
Από το 2017, τζιχαντιστικές οργανώσεις, που γενικά οι αρχές αποκαλούν Σεμπάμπ («Νεολαία» στα αραβικά), εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της πάλαι ποτέ αποικίας της Πορτογαλίας.
Τουλάχιστον 1 εκατ. εκτοπισμένοι
Στις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4.700 άνθρωποι κι έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άλλοι, κυρίως στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου (βόρεια), πάμφτωχη παρά τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία διαθέτει.
Οι αρχές έχουν πλέον – κυρίως χάρη στη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων γειτονικών κρατών και της Ρουάντας – ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της επαρχίας, όμως συνεχίζουν να διαπράττονται σποραδικές επιθέσεις τζιχαντιστών.
Πηγή: ΑΠΕ
- Το FBI διερευνά την ένοπλη επίθεση σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ως τρομοκρατική ενέργεια
- Το Netflix έβαλε στο μάτι τον αθάνατο έρωτα των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα – Ετοιμάζει σειρά
- Χάκερ διέγραψαν όλα τα αρχεία της αμερικανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας ως αντίποινα για το σχολείο στη Μινάμπ
- Τσέλιε – ΑΕΚ: Τρία γκολ στο ημίχρονο η «Ένωση» κι ένα ακόμη στο 49′ (vids)
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Μπρεντ – Αρνητικό ρεκόρ από τον Αύγουστο του 2022
- Ανάλυση ΕΝΑ για την ελληνική οικονομία – Χαμηλότερο από το 2019 το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ


