Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος για ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας

Κίνδυνος για ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενηλικίωσης αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος

Με την ηπατική ανεπάρκεια «φλερτάρουν» τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία, εκτός από τα μεταβολικά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των αυξημένων κιλών τους.

Ο λόγος είναι η λιπώδης διήθηση του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς να επιβιώσουν.

Η συχνότητα εμφάνισης της λιπώδους διήθησης του ήπατος σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-19 ετών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου σε πολλές χώρες.

Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου κυμαίνονται από 1,3% έως 22,5% σε παιδιά ηλικίας 3–18 ετών.

Τα παραπάνω ενέφερε η παιδίατρος – παιδογαστρεντερολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στην  Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της μονάδας παιδιατρικής γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής Σμαραγδή Φεσσάτου, μιλώντας στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη.

Η υπερβολική παχυσαρκία οδηγεί πάντα σε ηπατική στεάτωση μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η παχυσαρκία στα παιδιά εγκυμονεί κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και κίρρωση ήπατος

Κίνδυνος για καρκίνο ήπατος

«Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκδηλώσουν όλο το φάσμα της σοβαρότητας της λιπώδους διήθησης του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της στεάτωσης, δηλαδή της εναπόθεσης λίπους στο συκώτι, της στεατοηπατίτιδας (της φλεγμονής με καταστροφή κυττάρων) με ή χωρίς ίνωση και της κίρρωσης τελικού σταδίου.

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρά πληθυσμιακά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της ενηλικίωσης αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος», τόνισε η κ. Φεσσάτου.

Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι και το 70% των παιδιατρικών ασθενών με λιπώδη διήθηση του ήπατος που υποβλήθηκαν σε βιοψία, έχουν κάποιου βαθμού ηπατική ίνωση.

Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν στην πρώιμη ενήλικη ζωή, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος. Υπάρχουν αναφορές περιστατικών της νόσου που εξελίσσονται σε ηπατική ανεπάρκεια, καθιστώντας αναγκαία τη μεταμόσχευση ήπατος.

Επιπλέον έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκίνου σε παιδιά και εφήβους.

Μεταβολικό σύνδρομο

Όπως τόνισε η κ. Φεσσάτου, η περίμετρος της μέσης για τον προσδιορισμό της σπλαχνικής παχυσαρκίας μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο.

Σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, κάθε αύξηση 5 εκατοστά στην περίμετρο της μέσης, αυξάνει κατά 1,4 την πιθανότητα για λιπώδη διήθηση του ήπατος.

«Παιδιά που γεννιούνται από διαβητικές ή παχύσαρκες μητέρες έχουν αυξημένο υποδόριο λίπος κατά τη γέννηση και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο ήδη από την ηλικία των 6 ετών. Η υπερβολική παχυσαρκία οδηγεί πάντα σε ηπατική στεάτωση μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη», κατέληξε η κ. Φεσσάτου.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024