Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την εκεχειρία με τη Χαμάς - «Θα αρχίσει στις 10 π.μ. την Πέμπτη»

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την εκεχειρία με τη Χαμάς – «Θα αρχίσει στις 10 π.μ. την Πέμπτη»

Υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί η εκεχειρία να διαρκέσει 10 ημέρες

«Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα».

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, o Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς. Λίγη ώρα μετά αξιωματούχος του Ισραήλ μιλώντας στο CNN επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της αντίπαλης πλευράς.

«…είναι απίθανο να διαρκέσει τόσο πολύ»

Η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 π. μ. τοπική ώρα (3 π. μ. ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη. Υπάρχει η δυνατότητα η παύση να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, αλλά ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να διαρκέσει τόσο πολύ.

Την παραπάνω είδηση τη μετέδωσε και η ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel», επικαλούμενη το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι δύο φάσεις της ανταλλαγής κρατουμένων

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε όταν εγκρίθηκε η συμφωνία ότι για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, θα υπάρχει μια επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024