Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Channel 12: Θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν Ισραηλινό όμηρο

Channel 12: Θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν Ισραηλινό όμηρο

 Το ισραηλινό Channel 12 σημειώνει ότι θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν ισραηλινό όμηρο. Μάλιστα η διαδικασία θα γίνεται τμηματικά από τις 10:00 έως τις 16:00 κάθε ημέρας.

Το Channel 12 επισημαίνει και αυτό η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων θα γίνεται τμηματικά από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς και αξιωματούχους από το Ισραήλ και το Κατάρ, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την ώρα που θα ξεκινήσει η εκεχειρία.

Το Τελ Αβίβ δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Haaretz και οι Times of Israel, το Ισραήλ δεν έχει πάρει στα χέρια του λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν (μέχρι στιγμής), ενώ δεν θα ειδοποιήσει τις οικογένειες των ομήρων μέχρι οι συγγενείς τους να βρεθούν εκτός Γάζας για να μην τους δώσει ψεύτικες ελπίδες.

Οι πρώτες πιο ασφαλείς πληροφορίες

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η πρώτη ομάδα ομήρων, η οποία αναμένεται να απελευθερωθεί αύριο, θα μεταφερθεί στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ενδεχομένως σε άλλα απροσδιόριστα μέρη.

Οι όμηροι θα μεταφερθούν μέσω ενός από τα διεθνή συνοριακά περάσματα της Γάζας, λέει ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους. Αφού το Ισραήλ λάβει αποδείξεις ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι αυτοί οι Ισραηλινοί πολίτες που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα απελευθερώσει τη συμφωνημένη ομάδα Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μετά που οι απελευθερωμένοι όμηροι θα βρεθούν σε ισραηλινό έδαφος, θα μεταφερθούν αμέσως σε νοσοκομεία, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μακριά από άλλους ασθενείς και τα ΜΜΕ.

Το Ισραήλ δεν γνωρίζει ακόμη τα ονόματα των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν

Το Ισραήλ αναμένεται να λάβει σήμερα το βράδυ κατάλογο των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν γνωρίζει ακόμη τα ονόματα των αιχμαλώτων που απελευθερώνονται ή πόσοι θα απελευθερωθούν την Πέμπτη, ανέφερε η Haaretz.

Οι οικογένειες των απαχθέντων δεν θα ενημερωθούν εκ των προτέρων για την απελευθέρωσή τους και η απελευθέρωση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τις 10 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η εφημερίδα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην διαμεσολάβηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τους Times of Israel, έστειλε τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Κατάρ προκειμένου να κάμψει την απαίτηση της Χαμάς να χαρακτηριστούν όλες οι Ισραηλινές γυναίκες κάτω των 50 ετών ως στρατιώτισσες και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταξινόμηση μόνο για τις πέντε γυναίκες στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία που κρατούνται από την τρομοκρατική ομάδα, λέει ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, η απαίτηση να επισκεφθεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός όλους τους εναπομείναντες ομήρους αποτελεί δεσμευτικό στοιχείο της συμφωνίας, λέει ο αξιωματούχος, και οι ΗΠΑ, όπου η Αίγυπτος και το Κατάρ θα ασκήσουν πιέσεις για να διασφαλίσουν την τήρησή της.

Τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Παλαιστίνιοι αγωνιούν για τους ανθρώπους τους οι οποίοι κρατούνται.

Η όλη συμφωνία, προσθέτει ο αξιωματούχος, δεν έχει επισημοποιηθεί σε ένα υπογεγραμμένο έγγραφο, αλλά επικυρώθηκε με αμοιβαία ανακοίνωση – από το Ισραήλ προς τις ΗΠΑ και τη Χαμάς προς το Κατάρ. Η Χαμάς φέρεται να έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις στην Αίγυπτο.

Ενώ η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή έως και 80 ομήρων, αυτό θα άφηνε περίπου 160 ομήρους να παραμένουν στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση των όρων της.

Ο συνολικός αριθμός των ομήρων δεν είναι οριστικός, διότι το Ισραήλ πιστεύει ότι οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σχεδόν επτά εβδομάδες μετά την επέλαση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων δύο ξένοι υπήκοοι και έξι Ισραηλινοί πολίτες.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024