Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης - ελεύθερων επαγγελματιών

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών

Ενιαίο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ το Μαξίμου «στυλώνει τα πόδια».

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους) που εισάγει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα και πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο για 473.000 δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά ράβει «κοστούμι» 10.920 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προσδοκία να μειώσει τη φοροδιαφυγή και προσδοκώντας σε ένα όφελος κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στα ταμεία του Δημοσίου από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, μπαίνουν 1,709 δισ. ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (σε μία διετία) με το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί επιπλέον να αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι επαγγελματίες στην αντεπίθεση

Στην παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης αντιδρούν δυναμικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν πανέτοιμοι να συγκρουστούν με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να βγουν στους δρόμους αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη (22/11), με την Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων να δίνει στις 13.00, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο ραντεβού διαμαρτυρίας.

Με το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να είναι συγκρουσιακό οι φορείς της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων παραχώρησαν προχθές συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζοντας την οργή για το «άδικο τσουβάλιασμα» των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως «φοροκλέφτες».

Στα «κάγκελα» για τους νέους φόρους

Αλλαγές που δεν αρκούν

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση που έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες επιχειρεί ορισμένες αλλαγές όμως αυτές δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και δεν είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

  • Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητικότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.
  • Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές  όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την  ελάχιστη αμοιβή. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται τυχόν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
  • Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά εκείνων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορεί να ισχυριστούν κάτι τέτοιο», αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αγορά από την άλλη, οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές αναφέρουν ότι ήδη χωρίς εξαίρεση, φορολογούνται από μηδέν εισόδημα, με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ, για ένα μισθωτό.

Ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

Με κοινή ανακοίνωσή τους επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και νιώθουν την υποχρέωση να αντιδράσουν έντονα και μαζικά.

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Βάζοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο προτείνουν στα θεσμικά του όργανα:

  • Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
  • Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την κήρυξη Πανελλαδικής αποχής από τα καθήκοντά μας την ίδια μέρα.
  • Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.
  • Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
  • Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε Πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

⇒ Τα παραπάνω υπογράφουν:  οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η ΓΣΕΒΕΕ, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και οι Δικαστικοί Επιμελητές Ελλάδας.

Σφίγγει η θηλιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Να συζητήσουμε επί της ουσίας»

Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε (ACTION24) ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει περιπαικτικά για «διαδήλωση της γραβάτας» καθώς από το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη «επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι».

«O πρωθυπουργός να καλέσει την συντονιστική επιτροπή επαγγελματιών και βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων»

Το ασφαλέστερο θα ήταν, αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτή την τάξη, «ο πρωθυπουργός να καλέσει την συντονιστική επιτροπή επαγγελματιών και βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να συζητήσουμε επί της ουσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με μέτρα που έχουν να κάνουν με την ουσία του προβλήματος. Όχι με στοχοποίηση και τεκμαρτά εισοδήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις. Γιατί οι αυξήσεις που έρχονται σύμφωνα με τις προβολές που έχει κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν αύξηση από 70% έως 160% στο φόρο που θα πληρώνεται» σημείωσε.

Κίτρινο «ποτάμι»

Ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και οι αυτοκινητιστές των ταξί στην Αττική που προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Συνδικάτο ΣΑΤΑ.

Οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στις 22 Νοεμβρίου.

Συνολικά 13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν ήδη προκηρύξει πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου.

Sports in

Ολυμπιακός: 41ος ευρωπαϊκός τελικός, 13ος στο πόλο

Το γυναικείο τμήμα πόλο του Ολυμπιακού επικράτησε στον ημιτελικό του LEN Champions League με 16-12 της Ματαρό και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης και στον 41ο συνολικά ευρωπαϊκό τελικό του συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024