Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες διορθώσεις εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες διορθώσεις εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ξεκινά εντός της εβδομάδας η δημόσια διαβούλευση

Οριακές αλλαγές στο νέο καθεστώς φορολόγησης  των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες όμως δεν θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου με όλα τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναμένονται εντός της εβδομάδας με την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε επιστήμονες και επαγγελματίες,  αρμόδιες πηγές ανοίγουν παράθυρο διορθώσεων στο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για διεύρυνση των παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος.

«Δεν μιλάμε για τις πλάκες του Μωυσή. Δεν είναι οι 10 εντολές εκ των πραγμάτων και αυτό ισχύει σε όλα τα νομοσχέδια. Προσέξτε γιατί παρερμηνεύεται και αυτό. Δεν ήρθαμε να πούμε αυτό είναι και τελείωσε. Αλλά προσέξτε, δεν μπορούμε και εμείς να δεχθούμε τη λογική που εξήγησα προηγουμένως και νομίζω ότι δεν τη δέχεται και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ότι ένας επαγγελματίας είναι φτωχότερος από τον υπάλληλό του που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δεν το δεχόμαστε αυτό» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης (στην ΕΡΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

1.    Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.

2.     Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

3.     Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές  όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την  ελάχιστη αμοιβή. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται τυχόν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

4.     Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

Πηγή: OT

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024