Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης - ελεύθερων επαγγελματιών

Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών

Συγκρουσιακό το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και ελεύθερων επαγγελματιών με τις δύο πλευρές να βρίσκονται στα «χαρακώματα» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο επαναλαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, (22 Νοεμβρίου 2023) έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού, δηλώνει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω καθώς έχουμε «μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική».

Οργή για το «άδικο τσουβάλιασμα»

Με το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να είναι συγκρουσιακό οι φορείς της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζοντας την οργή για το «άδικο τσουβάλιασμα» των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως «φοροκλέφτες».

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, «πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών.

«Η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν αλλάξει»

Από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική σημειώνοντας πως  «το επόμενο βήμα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 10 παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης (…) και προσέθεσε ότι «δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, ούτε ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζόμενούς του».

Με τον «πόλεμο» να παίρνει διαστάσεις ο πρωθυπουργός επιχείρησε να λειάνει τις γωνίες υποσχόμενος «τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ένα χρόνο νωρίτερα».

«Η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν να αλλάξει»

Θύμισε ότι από τη νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού εξαιρούνται όσοι αμείβονται με δελτία παροχής ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας. Και επανέλαβε τη ρύθμιση που «καθιερώνει ένα τεκμήριο αναγκαίο, ένα τεκμήριο μαχητό» απορρίπτοντας πως πρόκειται για μία οριζόντια ρύθμιση.

Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάζει τις αντιδράσεις είπε πως «ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο» και απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε «να καλυφθούν» χωρίς όμως «η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν να αλλάξει».

Με τη σειρά του έδειξε και από την πλευρά του αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους «κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει» γιατί «μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός».

«Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα»

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι «αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (…)» και «δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Επισημαίνουν επίσης πως «αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024