Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις εισοδημάτων 1,6 δισ. ευρώ το 2024

Φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις εισοδημάτων 1,6 δισ. ευρώ το 2024

Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και εστίαση - Ενισχύονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα κατά 1,6 δισ. ευρώ

Μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2024 ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν νέα αύξηση περίπου 3,05% στις κύριες συντάξεις τους, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου τον μήνα λόγω αύξησης κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου, ενώ στα τέλη Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα δουν έκπτωση 10% στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Στον νέο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί  το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά

Με την ακρίβεια να αποδεικνύεται «πολύ σκληρή για να πεθάνει», η κυβέρνηση αποφάσισε να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, εστίαση, γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφο.

Αντίθετα καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και επανέρχεται το 24% για τα αναψυκτικά, ενώ για τον καφέ και τα ταξί ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει για ένα ακόμα εξάμηνο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2024.

Επίσης, στον νέο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται το 2024 στο 2,9% με «ατμομηχανή» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% ενώ έξτρα πόντους στην ανάπτυξη θα δώσουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων και η αύξηση των εξαγωγών κατά 5,6%.

Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Με τον προϋπολογισμό οι κερδισμένοι του 2024 είναι:

 Δημόσιοι υπάλληλοι

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,5% με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 906 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο περιορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ λόγω των εσόδων που θα εισπραχθούν από ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος στις αυξημένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν:

  • οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,
  • αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,
  • αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και
  • αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, αυξάνεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

 Συνταξιούχοι

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται στα επίπεδα του 3,05% οι συντάξεις.

Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ.

Επίσης καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Οι περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, και δεν θα δουν αύξηση των συντάξεων, θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ.

 Φορολογούμενοι με παιδιά

Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

 Ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

 Δικαιούχοι επιδομάτων

Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ τον μήνα).

 Χαμηλοσυνταξιούχοι

Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024