Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Αν σου έπεφτε κάτι και έσκυβες, θα σε πυροβολούσαν» - Παλαιστίνιοι περιγράφουν τον εκτοπισμό τους

Γάζα: «Αν σου έπεφτε κάτι και έσκυβες, θα σε πυροβολούσαν» – Παλαιστίνιοι περιγράφουν τον εκτοπισμό τους

Οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους περιέγραψαν τις συνθήκες φρίκης που αντίκρισαν στους λεγόμενους «ασφαλείς διαδρόμους» που ανακοίνωσε το Ισραήλ στη Γάζα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Γάζα κατευθυνόμενοι προς το κεντρικό και νότιο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα λόγω της ανελέητης επίθεσης και των βομβαρδισμών του Ισραήλ που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους περιέγραψαν τις συνθήκες φρίκης που αντίκρισαν στους λεγόμενους «ασφαλείς διαδρόμους» που ανακοίνωσε το Ισραήλ για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων, σημειώνοντας πως πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια, καθώς όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν καταγγέλλουν ότι αυτό συνέβη εν μέσω πυρών από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν δίσταζαν να τους εξευτελίζουν.

«Οι στρατιώτες με πυροβόλησαν μόνο και μόνο επειδή έσπρωχνα τη μητέρα μου στο αναπηρικό καροτσάκι της»

Ο Αχμάντ Αλ-Ρουβεΐσι έμενε στο σχολείο Αλ Φακχούρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, όταν ο ισραηλινός στρατός το βομβάρδισε το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 αμάχους. Όπως είπε βοήθησε στη μεταφορά των λειψάνων τουλάχιστον 20 νεκρών, καθώς τα σώματά τους είχαν κατακερματιστεί.

«Έπρεπε να φύγω για να προστατεύσω την οικογένειά μου», είπε. «Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και οι στρατιώτες με πυροβόλησαν μόνο και μόνο επειδή έσπρωχνα τη μητέρα μου στο αναπηρικό καροτσάκι της».

«Είδαμε καμένα αυτοκίνητα και πτώματα στο δρόμο, με σκυλιά να τρώνε τη σάρκα τους»

Εκτοπισμένη Παλαιστίνια με το μωρό της σε προσφυγικό καταυλισμό

Ο Αλ-Ρουβεΐσι ανέφερε ακόμα ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες τους εξευτέλισαν, καθώς ανάγκασαν τους άνδρες να γδυθούν και συνέλαβαν μερικούς από αυτούς.

«Δεν μπορούσες να κοιτάξεις πίσω σου, κι αν σου έπεφτε κάτι, θα σε πυροβολούσαν αν έσκυβες να το σηκώσεις», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, με την πλειονότητά τους να μένει σε σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ. Άλλοι μένουν σε οικογένειες που τους φιλοξενούν ή σε νοσοκομεία. Εδώ και εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους στη βόρεια Γάζα να φύγουν προς το νότο, αλλά συνεχίζει να στοχοποιεί και να βομβαρδίζει αμάχους ακόμη και εκεί.

«Είδαμε τον θάνατο σε κάθε χρώμα»

«Είδαμε τον θάνατο σε κάθε χρώμα στον δρόμο Σάλαχ αλ-Ντιν», δήλωσε ο Μαχμούντ Αλ-Μαντχούν, αναφερόμενος στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τον βορρά με τον νότο.

«Είδαμε καμένα αυτοκίνητα και πτώματα στο δρόμο, με σκυλιά να τρώνε τη σάρκα τους», είπε ακόμα περιγράφοντας τις εικόνες φρίκης που αντίκρισε. «Δεν μπορούσαμε να τα τιμήσουμε ούτε με το να τα σκεπάσουμε με κουβέρτες».

Ο Αλ-Μαντχούν διέμενε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα πριν καταφέρει να φύγει το Σάββατο. Διηγήθηκε τον τρόμο που ένιωσαν οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι του νοσοκομείου όταν ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο συγκρότημα και το στόχευσαν με βόμβες.

«Όταν καταφέραμε τελικά να φύγουμε από το νοσοκομείο, υπήρχαν Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετημένοι στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας:

«Είχαν στήσει χωμάτινα φράγματα και χρησιμοποιούσαν τεχνολογία παρακολούθησης που έπαιρνε την ίριδα του ματιού μας. Ήταν τρομακτικό. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε τους στρατιώτες στην καρδιά της πόλης μας, όπου ζούσαμε και δουλεύαμε».

Καθώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα ή ακόμη και ασθενοφόρα για τους ασθενείς και τους τραυματίες, είπε ο Αλ-Μαντχούν, έκαναν το μακρύ ταξίδι με τα πόδια. Ακόμα ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους διέταξαν να κρατούν τις ταυτότητές τους στο χέρι.

Είδε επίσης άνδρες, γυναίκες και παιδιά να απομακρύνονται από τους στρατιώτες, με άγνωστη την τύχη τους.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024