Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα 3+1 μηνύματα του Μητσοτάκη από την κομματική έδρα – «Οδικός χάρτης» προς τις ευρωεκλογές

Τα 3+1 μηνύματα του Μητσοτάκη από την κομματική έδρα – «Οδικός χάρτης» προς τις ευρωεκλογές

Οι ευάλωτοι, οι μεταρρυθμίσεις, το ύφος της εξουσίας και τα… γκάλοπ – Πως σχολιάζουν το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Αλλαγή σκυτάλης από τον Παύλο Μαρινάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

Με αποκλειστικό θέμα την εκλογή της βουλευτή στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση γραμματέα της ΝΔ, που κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2021 ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα (στις 18:30) σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα μείνει μόνο σε όσα θέλει να σηματοδοτήσει με τη συγκεκριμένη αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα, αντίθετα επιφυλάσσει, όπως λένε οι πληροφορίες, ευθεία και έμμεσα μηνύματα – τόσο προς το γαλάζιο οικοσύστημα όσο και προς τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τη νέα γραμματέα πάντως, οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και μένει το τυπικό της εκλογής της.

Έτσι η βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας για θέματα ισότητας, δημογραφικού και οικογένειας (ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021) γίνεται η πρώτη γυναίκα γραμματέας στην κεντροδεξιά παράταξη.

Ο Μητσοτάκης την επέλεξε ανάμεσα σε άλλες εισηγήσεις που είχε δεχθεί για τη διαδοχή του Μαρινάκη για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, είναι ένα πρόσωπο με μακρά γαλάζια διαδρομή (σε ΟΝΝΕΔ, ΕΛΚ κ.ο.κ) γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ.

Δεύτερον, θεωρείται από τα πιο μετριοπαθή στελέχη με τους ήπιους τόνους να κρίνονται πάντα απαραίτητοι σε περιόδους αναγκαίων… εσωτερικών μασάζ. Τρίτον, είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη με καλή μεταξύ τους «χημεία» και με θετική αποτίμηση του έργου της στην κυβέρνηση.

Η εκλογή της θα σημάνει αυτόματα την έναρξη υλοποίησης ενός νέου οδικού χάρτη προς το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών. Άλλωστε η ίδια, σε συνεννόηση με τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, θα αναλάβει σειρά περιοδειών ενώ τακτική θα είναι και η παρουσία της στα μέσα ενημέρωσης. Το πιθανότερο είναι ότι η ίδια θα τρέξει στο επόμενο διάστημα και σημειακές αλλαγές εντός του κόμματος (τομεάρχες κ.ά) ενώ στόχος είναι να θέσει άμεσα τη ΝΔ σε προσυνεδριακούς ρυθμούς.

Η Μαρία Συρεγγέλα θα γίνει η πρώτη γυναίκα γραμματέας στην κεντροδεξιά παράταξη

Το κομματικό συνέδριο θα γίνει πιθανότατα την Άνοιξη (από τέλος Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο του 2024 είναι προς το παρόν ανοιχτές όλες οι ημερομηνίες) και θα είναι επετειακό καθώς το 2024 είναι το έτος συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ. Προφανώς ο ρόλος της Συρεγγέλα θα είναι κεντρικός σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της ΝΔ καθ’ οδόν προς τις κάλπες του Ιουνίου καθώς και τη συγκρότηση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει το βήμα της (μάλλον πανηγυρικής) συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής για να εκπέμψει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Πρωθυπουργικός συνεργάτης σημειώνει ότι στόχος είναι η ΝΔ «να είναι και να το δείχνει ότι είναι ένα κόμμα δίπλα στην κοινωνία», εξού και προεξοφλεί αναφορές του Μητσοτάκη στη στήριξη των πολιτών (ιδίως των πιο ευάλωτων) την ώρα που στο μέτωπο της ακρίβειας ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής τους και ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το δεύτερο μήνυμα θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη κυβέρνηση και κόμμα να κινούνται συντονισμένα στην εντολή που δόθηκε από τους πολίτες στις εθνικές εκλογές. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή», έλεγε προ ημερών (Σκάι 100,3) ο Μητσοτάκης.

«Εμείς τη δουλειά μας, εκείνοι τη δική τους» απαντούν από τη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις και την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το τρίτο μήνυμα του Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ύφος της εξουσίας, καθώς αναγνωρίζεται ότι κρούσματα έπαρσης, εφησυχασμού και αλαζονείας (όπως έχουν καταγραφεί έως σήμερα) προκαλούν ισχυρά πλήγματα στην εικόνα διακυβέρνησης. Άλλο ένα μήνυμα αναμένεται ουσιαστικά να έρθει στον απόηχο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανατροπή στην κατάταξη δεύτερου και τρίτου κόμματος. «Αντίπαλός μας τα προβλήματα του κόσμου και ο ίδιος ο εαυτός μας» συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του ο Μητσοτάκης.

Τα γαλάζια σχόλια για τα γκάλοπ

Σε τρεις μετρήσεις κοινής γνώμης (Opinion Poll, GPO, Marc) ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βλέπει την πλάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και ενώ το προβάδισμα κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρό υπάρχουν υψηλά ποσοστά μη ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση.

«Εμείς τη δουλειά μας, εκείνοι τη δική τους» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «χωρίς να υποτιμάμε κανέναν αντίπαλο, κινούμαστε με γνώμονα την εντολή των πολιτών να πάμε μπροστά τη χώρα χωρίς καθυστερήσεις.

Οι κυβερνώντες στηρίζονται στη χαοτική διαφορά της ΝΔ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και από την αξιωματική -, μιλώντας για εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις κυβερνητικές προσπάθειες, παρότι είναι σαφές ότι κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας θολώνει την κυβερνητική εικόνα αποτελεσματικότητας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024