Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σαμ Άλτμαν: Οι επενδυτές του OpenAI προσπαθούν να φέρουν πίσω ως CEO

Σαμ Άλτμαν: Οι επενδυτές του OpenAI προσπαθούν να φέρουν πίσω ως CEO

Ο Σαμ Άλτμαν σκέφτεται να επιστρέψει αλλά υπό προϋποθέσεις

Οι επενδυτές της OpenAI καταβάλλουν προσπάθειες να επαναφέρουν στην εταιρεία και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σαμ Άλτμαν, που απολύθηκε την Παρασκευή, σε μία «πραξικοπηματική» κίνηση, όπως πολλοί τη χαρακτήρισαν, 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Σαμ Άλτμαν, σκέφτεται θετικά την προοπτική να επιστρέψει, αλλά έχει πει στους επενδυτές πως εφόσον αυτό συμβεί, θέλει νέο διοικητικό συμβούλιο και δομή διακυβέρνησης της εταιρείας.

Παράλληλα φαίνεται να έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις για την ίδρυση νέας εταιρείας, την οποία θα στελεχώσουν πρώην υπάλληλοι της OpenAI, που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιφνίδια απομάκρυνσή του.

Ο Άλτμαν αναμένεται να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο επιλογές το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Κορυφαίοι μέτοχοι στο OpenAI, συμπεριλαμβανομένων Microsoftκαι η εταιρεία Thrive Capital, βοηθούν στην ενορχήστρωση των προσπαθειών για την αποκατάσταση του Altman.

\Η Microsoft επένδυσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI και είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής της. Η Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Πώς απολύεται ένας CEO;

Η ακριβής αιτία της απόλυσης του Άλτμαν δεν μπόρεσε έχει γίνει ξεκάθαρη. Όμως, για εβδομάδες, οι εντάσεις συχνές γύρω από την ταχεία επέκταση των εμπορικών προσφορών του OpenAI, που ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θεώρησαν ότι παραβίαζε τον αρχικό χάρτη της εταιρείας για την ανάπτυξη ασφαλούς τεχνητής νοημοσύνης.

Υπό τον Altman, το OpenAI μετατράπηκε από μια μικρή μη κερδοσκοπική εταιρεία σε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με ταχύτητα σχεδόν ρεκόρ, εν μέρει χάρη στην έναρξη ενός κερδοσκοπικού βραχίονα που του επέτρεψε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια από τη Microsoft.

Πιθανολογείται η ίδρυση νέας εταιρείας, την οποία θα στελεχώσουν πρώην υπάλληλοι της OpenAI

Το χάος οφείλεται στην περίεργη δομή διακυβέρνησης που βοήθησε ο Άλτμαν να δημιουργηθεί για το OpenAI, το οποίο συχνά σημείωνε ότι είχε τη δύναμη να τον… απολύσει.

Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι ιδρυτών τεχνολογίας διαθέτουν ίδια κεφάλαια στις εταιρείες τους και αναφέρονται σε ένα συμβούλιο γεμάτο με εκπροσώπους των επενδυτών τους για να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται προς το συμφέρον των μετόχων. Ο Άλτμαν και οι συνιδρυτές του δημιούργησαν σκόπιμα μια δομή στην οποία κανένα από αυτά τα πράγματα δεν ήταν αλήθεια.

Το OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 2015. Ο Altman δημιούργησε έναν εμπορικό βραχίονα για το OpenAI τέσσερα χρόνια αργότερα -λίγο αφότου έγινε διευθύνων σύμβουλος- για να επιτρέψει στην εταιρεία να συγκεντρώσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που χρειαζόταν για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση των μοντέλων της AI. Αυτός ο εμπορικός βραχίονας εξακολουθούσε να διοικείται από μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία.

Ο κερδοσκοπικός βραχίονας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανήκει κατά 49% στη Microsoft και περιλαμβάνει μια ομάδα κορυφαίων επιχειρηματικών κεφαλαίων ως υποστηρικτές, στους οποίους υποσχέθηκε μερίδιο από τα κέρδη του OpenAI. Αλλά κανένας δεν είχε τελικά κανέναν έλεγχο στη διαχείριση της εταιρείας.

Αντίθετα, το OpenAI διοικείται από μη κερδοσκοπικό συμβούλιο. Μόνο σε μια μειοψηφία των μελών της επιτρεπόταν να έχει οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τον καταστατικό της εταιρείας. Ο ίδιος ο Άλτμαν δεν είχε μετοχές στην εταιρεία, μειώνοντας περαιτέρω την επιρροή του στο διοικητικό συμβούλιο.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024