Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στόχος μας η διάλυση της Χαμάς - Αδύνατη η κατάπαυση του πυρός», λέει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα

«Στόχος μας η διάλυση της Χαμάς – Αδύνατη η κατάπαυση του πυρός», λέει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα

«Κάθε απώλεια, κάθε άμαχος, κάθε παιδί είναι μια τραγωδία. Μια τραγωδία, που δημιούργησε η ίδια η Χαμάς», ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στη χώρα μας

«Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με έναν εχθρό σαν τη Χαμάς, μπορεί να υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστική βοήθεια, ή για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και με το ισλαμικό κράτος», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, μιλώντας στο 7o Thessaloniki Summit.

Όπως είπε, μάλιστα, «θα κυνηγήσουμε τη Χαμάς, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, δεν μιλάμε για μέρες, αλλά για μήνες».

Ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς, στις αρχές του Οκτώβριου, σε περισσότερες από τριάντα κοινότητες στο Ισραήλ, με θύματα αμάχους και στην αρπαγή των ομήρων και περιέγραψε τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση», που επιδιώκει να καταστρέψει τη χώρα του.

«Κάθε απώλεια, κάθε άμαχος, κάθε παιδί είναι μια τραγωδία. Μια τραγωδία, που δημιούργησε η ίδια η Χαμάς»

«Αυτή η επίθεση δείχνει τη φύση του εχθρού. Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα ειρήνης», υποστήριξε ο Katz και προσέθεσε ότι «θέλουν να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ, αυτή είναι η ιδέα που πήγαν να περάσουν στη διάρκεια των 17 χρόνων που διοικούν δικτατορικά τη Γάζα, μέσα από το νηπιαγωγείο, μέσα από το τζαμί…».

«Την Γάζα θα τη διοικήσουν οι δίκαιοι Παλαιστίνιοι»

Ο Katz ανέφερε ότι στόχος του Ισραήλ είναι να αποδιοργανώσει και να εξαρθρώσει τη Χαμάς, να τη «διαλύσει εντελώς», και το πολιτικό και το στρατιωτικό σκέλος της, αλλά και να απελευθερώσει τους ομήρους και να προστατέψει τα σύνορά του. Ακόμη, μίλησε για την οπτική του Ισραήλ ως προς τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του.

«Δεν θα διοικήσει τη Γάζα ούτε η Χαμάς , ούτε το Ισραήλ. Θα τη διοικήσουν οι Παλαιστίνιοι, οι δίκαιοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε και τόνισε ότι η χώρα του δεν θεωρεί εχθρό τον παλαιστινιακό λαό, αλλά αντιθέτως επιδιώκει να τον «απελευθερώσει» από τη Χαμάς, ώστε να υπάρξει μια ελπίδα για την ειρήνη.

«Κάθε απώλεια, κάθε άμαχος, κάθε παιδί είναι μια τραγωδία. Μια τραγωδία, που δημιούργησε η ίδια η Χαμάς», είπε ο Katz και αφού πρόσθεσε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινη ασπίδα, ανέφερε ότι «το Ισραήλ συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο στις συρράξεις στη Λωρίδα της Γάζας», υποστηρίζοντας πως «η Χαμάς εμπόδισε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν».

«Δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα μετά την κατάληψη του Αλ Σίφα»

Για το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ο πρέσβης υποστήριξε ότι μετά την κατάληψή του «ούτε μια σφαίρα δεν έπεσε μέσα» και ότι οι στρατιώτες του Ισραήλ φρόντισαν να απομακρύνουν «με ασφάλεια» το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο Kartz ευχαρίστησε για τη στάση τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπίσει τον εαυτό του απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμούσε και επιθυμεί την «ενδυνάμωση» των σχέσε΄βν του με όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Κατηγόρησε, ωστόσο, το Ιράν, ως «αποσταθεροποιητή» της ευρύτερης περιοχής για τη στήριξή του στη Χαμάς στη Γάζα και στην Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι «ισχυρές και στρατηγικές» και είπε ότι, υπό άλλες συνθήκες, θα επιθυμούσε να μιλήσει στο συνέδριο για τις προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια και σε άλλους τομείς με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και στην κοινή αναπτυξιακή προοπτική μαζι και με άλλες  χώρες της περιοχής, ενώ ευχήθηκε να μπορεί να το κάνει αυτό στο επόμενο Thessaloniki Summit.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των χωρών στη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Ισραηλινός πρέσβης.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024