Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Tο No. 1 πράγμα που μετανιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι πριν πεθάνουν

Tο No. 1 πράγμα που μετανιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι πριν πεθάνουν

Το να ζούμε έχοντας επίγνωση της δικής μας θνητότητας αλλάζει θεμελιωδώς αυτό που εκτιμούμε και πώς επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας.

Για οκτώ χρόνια, η Bronnie Ware, Δρ. Ψυχολογίας, ηγήθηκε μίας ομάδας που φρόντιζε ανθρώπους, οι οποίοι ήταν στο τελικό στάδιο της ζωής τους. Γνώριζαν ότι ήταν βαριά άρρωστοι και οι περισσότεροι είχαν τρεις έως 12 εβδομάδες ζωής.

Όμως η Ware συνειδητοποίησε σταδιακά ότι ο πιο σημαντικός ρόλος που είχε ήταν όχι να τους μιλήσει, αλλά να τους ακούσει λίγο πριν πεθάνουν. Κατέγραψε τους στοχασμούς τους στο βιβλίο της, «The Top Five Regrets of the Dying».

Στις τελευταίες τους μέρες, πολλοί από τους ασθενείς της μοιράστηκαν μαζί της το τι έχουν μετανιώσει περισσότερο. Η πιο συνηθισμένη απάντηση, σύμφωνα με τη Ware, ήταν: «Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω αυτό που ήθελα εγώ, όχι τη ζωή που περίμεναν οι άλλοι από μένα».

«Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις και να τιμήσεις τουλάχιστον μερικά από τα όνειρά σου στην πορεία προτού να είναι πολύ αργά», γράφει. «Η υγεία φέρνει μια ελευθερία που ελάχιστοι συνειδητοποιούν, έως ότου δεν την έχουν πια».

«Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω αυτό που ήθελα εγώ, όχι τη ζωή που περίμεναν οι άλλοι από μένα»

Ως ψυχολόγος, αυτό είναι κάτι που βλέπει συνέχεια με τους ασθενείς της. Τους λέει πάντα, όπως εξηγεί στο  CNBC, ότι o χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος που έχουμε.

Αλλά το να ζούμε έχοντας επίγνωση της δικής μας θνητότητας αλλάζει θεμελιωδώς αυτό που εκτιμούμε και πώς επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας. Ξεσκεπάζει τις επιπόλαιες, κενές επιδιώξεις που επικυρώνει συχνά ο πολιτισμός μας.

Ο χρόνος και τι πραγματικά έχει αξία

Έχει πραγματικά σημασία η ανταπόκριση στην ανάρτησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Έχει σημασία τι αυτοκίνητο οδηγείτε; Έχει σημασία το γεγονός ότι μια ομάδα φίλων σας αποβάλλει από τον κοινωνικό τους κύκλο; Αν σας αφήσουν να μπείτε, θέλετε πραγματικά να περάσετε τον πολύτιμο χρόνο σας μαζί τους;

Το να ενστερνιστούμε πλήρως το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε για πάντα φέρνει στο επίκεντρο τις αξίες μας. Όταν ο δερματολόγος σας λέει ότι θέλει να κάνει βιοψία ένα σημάδι ακανόνιστου σχήματος επειδή φαίνεται προκαρκινικό, πιθανότατα δεν σκέφτεστε την εικόνα υψηλών επιδόσεων που έχετε φτιάξει προσεκτικά για να παρουσιάσετε στους συναδέλφους σας.

Μόλις αναγνωρίσετε ότι ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο από όλα τα αγαθά, δεν θα υπάρχει πλέον αποσύνδεση μεταξύ των επιλογών που θέλετε να κάνετε και των επιλογών που κάνετε στην πραγματικότητα, σημειώνει η Ware.

Sports in

UEFA: Προσεχώς… Europa League γυναικών

Στη σημερινή συνεδρίασή της (2/12), η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ίσως επικυρωθεί η δημιουργία του Europa League Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023