Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ήπειρος: Ο θησαυρός για την υγεία στα 1.617 μαγικά φυτά της - Τι ψάχνουν οι επιστήμονες

Ήπειρος: Ο θησαυρός για την υγεία στα 1.617 μαγικά φυτά της – Τι ψάχνουν οι επιστήμονες

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης

Αλώβητο παραμένει -τουλάχιστον προς το παρόν- το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου και τώρα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης, καθώς 1.617 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ευδοκιμούν στο γόνιμο έδαφός της.

Πρόκειται για μία μακρά λίστα ειδών και υποειδών φυτών που ανθίζουν στα βουνά της Ηπείρου, τα οποία έχουν αποκτήσει πλήρες και αναλυτικό προφίλ στα βιβλία της επιστήμης, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη φυτοβιβλιοθήκη της χώρας, αλλά και τη βάση για την αξιοποίησή τους μέσω συστηματικής καλλιέργειας.

Πειραματικές καλλιέργειες για το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Από τα 7.911 είδη και υποείδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας, τα 4.204 φύονται στην Ήπειρο και κυρίως στα βουνά της περιοχής με την πρωτοκαθεδρία να κατέχει η Πίνδος.

Από το περίφημο λουλούδι του Δαρβίνου μέχρι το τσάι του βουνού, που υστερεί μεν σε εμφάνιση σε σχέση με αυτό του Ολύμπου, αλλά υπερέχει σε άρωμα και ευεργετικές ουσίες.

Το λουλούδι του Δαρβίνου ή δρακάκι είναι από τα πρώτα που… κατέβηκαν από τα βουνά και αποτελεί αντικείμενο πειραματικών καλλιεργειών με την απόδοση να κρίνεται ικανοποιητική.

Ανεξάντλητος και αναξιοποίητος ο πλούτος της χλωρίδας της Ηπείρου

Η βιοποικιλότητα της Ηπείρου διαθέτει έναν ανεξάντλητο και αναξιοποίητο πλούτο, καθώς η γεωμορφολογία της περιοχής είναι κατάλληλη για τέτοιες καλλιέργειες, καθώς τα περισσότερα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά δεν έχουν μεγάλες «απαιτήσεις» ούτε για εύφορο χώμα αλλά ούτε και για μεγάλες ποσότητες νερού και διαρκή φροντίδα.

Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καλλιεργειών με τα «μαγικά» φυτά είναι να βρεθούν βιομηχανίες που θα θελήσουν να συνεργαστούν για αυτό το εγχείρημα

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Χημείας υπάρχει σε παραγωγική λειτουργία ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που επιτρέπει τη συνεχή ανάλυση δειγμάτων και τη μελέτη των ουσιών του κάθε φυτού, μέσω των οποίων ανιχνεύεται η φαρμακευτική δράση των μοναδικών φυτών της Ηπείρου.

Η πλήρης χαρτογράφηση της βιοποικιλότητας αυτής αποτελεί σημαντικό βήμα για την αξιοποίησή της, η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από συστηματικές καλλιέργειες που θα φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα αυτοφυή. Κρίσιμος παράγοντας βέβαια είναι να βρεθεί η βιομηχανία που θα θελήσει και θα συνάψει τέτοιες συνεργασίες.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν, σύμφωνα με το epiruspost.gr, ορισμένα μόνο αποτελέσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού έργου «BEST – Addressing joint Agro- and Aqua – Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development» του Προγράμματος «Interreg VA Greece-Italy 2014-2020» και μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024