Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με «πυρά» κατά Κασσελάκη

Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με «πυρά» κατά Κασσελάκη

Φυλλορροεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποχωρήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Με επιστολή τους προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους προς «αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

«Η ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς»

Στο κείμενο της αποχώρησης σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων».

Αναλυτικά:

«Προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά. Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής

Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων, η έμπρακτη υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας. Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη».

Υπογραφές (αλφαβητικά)

Αθανασίου Αθηνά
Αστρινάκη  Ράνια
Αχείμαστος Μύρων
Βάκη Φωτεινή
Βελαώρας Δημήτρης
Βιδάλη Σοφία
Γιαννησοπούλου Μαρία
Δημητρίου Στέφανος
Θεοτοκάς Γιάννης
Καραμεσίνη  Μαρία
Κεσσόπουλος Αλέξανδρος
Κουτσούρης Αλέκος
Κυπριανίδου Πατρίτσια
Κωλέτση Μαρία
Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος
Νικολαΐδης Ευάγγελος
Νοταράς Ανδρέας
Παπαδοπούλου Δέσποινα
Παπακωνσταντίνου Γιώργος
Παπανδρέου Νίκος
Παπασταμόπουλος Δημοσθένης
Πουλακάκη Ελένη
Σελίμης Αλέξανδρος
Σκιαδοπούλου Αγγελική
Φουρτούνης Γιώργος
Χατζηγιάννη Μάχη

Η κρίσιμη Κυριακή

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και το σκληρό κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου πολλά μέλη επιλέγουν τον δρόμο της αποχώρησης. Είτε με ανοιχτή πολιτική κριτική, όπως πραγματοποίησαν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον δρόμο της παραίτησης, όπως οι δύο γραμματείς της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή αναμένεται να τηλε-συνεδριάσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στέκονται στο πλάι της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής που έφερε την τρίτη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση κατευνασμού των πνευμάτων αλλά και των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα δεδομένα είναι ανοιχτά και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Το κατά πόσο δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη αυτά θα κάνουν -έστω προσωρινά- στην άκρη τις -πολλές- διαφωνίες τους και θα παραμείνουν στο κόμμα, με μια στάση ανοχής, ή θα αποχωρήσουν οριστικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Sports in

Ήττα – αποκλεισμός του Τζόκοβιτς στη Γενεύη

Ο Τζόκοβιτς, που έγινε 37 ετών την Τετάρτη (22/5) δεν έχει κερδίσει ακόμα τίτλο σε μια σεζόν που δεν έχει φτάσει ούτε σε τελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024