Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βοιωτία: Ελεύθερος με όρους ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου

Βοιωτία: Ελεύθερος με όρους ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου

Ο αστυνομικός αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες στην απολογία του, ενώ επιμένει ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο αστυνομικός που έπειτα από καταδίωξη πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο στη Βοιωτία τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Νωρίτερα, ο 40χρονος αρχιφύλακας απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή, όπου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι «ο 17χρονος έβαλε μπροστά στην κάννη του όπλου το χέρι του και έσπρωξε το όπλο με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει χωρίς εγώ ποτέ να πατήσω τη σκανδάλη».

Στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

Έξω από το δικαστικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας επικρατούσε ένταση, καθώς είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του 17χρονου που ζητούσαν δικαίωση και ο αρχιφύλακας να οδηγηθεί στη φυλακή.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 40χρονος αρχιφύλακας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε το μοιραίο βράδυ από τη στιγμή που ακινητοποιήθηκε η μαύρη BMW στο Λιοντάρι Βοιωτίας.

«Αφού άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις» υποστηρίζει, «ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από την μπροστινή πόρτα και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα: ‘Αστυνομία, Κατέβα κάτω’. Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου».

«Ήταν μια τραγική συγκυρία»

Όλο το συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, υποστήριξε ο αστυνομικός στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας.

«Δυστυχώς το όλο συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον  είχαμε κοντά μας» είπε.

Στο ότι δεν πάτησε τη σκανδάλη αλλά το όπλο εκπυρσοκρότησε απέδωσε ο αρχιφύλακας τη φράση του «τι έκανες, ρε φίλε;»

«Σε αυτό το σημείο [σ.σ. όταν ο αρχιφύλακας τον άρπαξε από τον δεξιό ώμο] ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μία θέση με κλίση αριστερά εμπρός – σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο, βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50-60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχισα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του και φέροντας το χέρι του μπροστά στην κάννη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η εκκίνηση προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ πότε να την πατήσω».

«Γι’ αυτό άλλωστε όπως προκύπτει από το βίντεο ηχητικό ντοκουμέντο», υποστήριξε στη συνέχεια, «η ανθρώπινη αντίδρασή μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση ‘τι έκανες, ρε φίλε;’. Δυστυχώς το όλο συμβάν οφείλεται σε μία τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον  είχαμε κοντά μας».

Τι λένε οι συνάδελφοι του αστυνομικοί

Αστυνομικοί λένε ότι στο τραγικό αποτέλεσμα της καταδίωξης συνέβαλε το γεγονός ότι τα τζάμια του αυτοκίνητου που οδηγούσε ο 17χρονος Χρήστος ήταν φιμέ και ο αστυνομικός δεν μπορούσε να δει, μέχρι να ανοίξει η πόρτα, ποιοι ήταν μέσα.

Από εκεί και πέρα οι περιγραφές των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι σαφείς, αφού σημειώνουν πως ο συνάδελφός τους πυροβόλησε, με τον έναν να λέει ότι η πρώτη αντίδρασή του ήταν να πει «τι έγινε» σαν να μην κατάλαβε τι είχε συμβεί, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από το ηχητικό ντοκουμέντο.

Στο τραγικό αποτέλεσμα της καταδίωξης συνέβαλε ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 17χρονος ήταν φιμέ, λένε αστυνομικοί

Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις και το υλικό που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ, δε φαίνεται ωστόσο ότι ο νεαρός είχε κάποια αντίδραση εναντίον του 41χρονου έτσι ώστε να τον πυροβολήσει, αλλά ούτε και να κάνει κίνηση να τραβήξει το όπλο.

Ο αστυνομικός φαίνεται ότι είχε παρατεταμένο το όπλο του κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το τραύμα στον αντίχειρα του θύματος, που δείχνει ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Να σημειωθεί ότι επάνω στο όπλο του 40χρονου αρχιφύλακα, δεν έχει εντοπιστεί αποτύπωμα του 17χρονου παρά μόνο πυρίτιδα το χέρι του.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτίζεται με την ιατροδικαστική έρευνα που είχε δείξει ότι ο 17χρονος είχε ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του, ενώ από την έρευνα φαινόταν ότι δέχθηκε τον πυροβολισμό από κοντινή απόσταση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο 17χρονος προσπάθησε να αρπάξει το όπλο από τον αστυνομικό. Με βάση την ιατροδικαστική εξέταση, η βολίδα προκάλεσε αρχικά ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα και κατέληξε στην αριστερή τραχηλική χώρα, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 17χρονο Χρήστο.

Επεισόδια και συλλήψεις

Επεισόδια ξέσπασαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ, μετά το πέρας της πορείας για τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Για την επίθεση οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον εννέα ατόμων. Συνελήφθη ένας 20χρονος και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Επεισόδια ξέσπασαν χθες και στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, όπου δεκάδες Ρομά άναψαν φωτιές σε κάδους και πετούν αντικείμενα σε αστυνομικούς. Παράλληλα, επιθέσεις με πέτρες εναντίον αστυνομικών σημειώθηκαν και στην συμβολή των οδών Λιοσίων και Μόρνου, στο Μενίδι.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024