Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οπισθεν από την ΕΕ για τους ρύπους των ΙΧ

Οπισθεν από την ΕΕ για τους ρύπους των ΙΧ

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να προβεί σε επαναπροσδιορισμό των πολύ αυστηρών κριτηρίων για τις εκπομπές των καινούργιων οχημάτων (Euro 7)

To σίριαλ με τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7, που είχε προκαλέσει κρύο ιδρώτα στις αυτοκινητοβιομηχανίες – λόγω του υψηλού κόστους προσαρμογής της τεχνολογίας των κινητήρων στα νέα μοντέλα τους, που θα συμπαρέσυρε, μεταξύ άλλων, προς τα πάνω και τις τιμές τους προς τον καταναλωτή –, φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος.

Ή τουλάχιστον, δείχνει να έχει βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και τους ευρωβουλευτές, δέχθηκε να επανεξετάσει τους όρους που «στραγγαλίζουν», όπως διατυμπανίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τη νέα γενιά μοντέλων και έτσι θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων που προβλέπει το Euro 7.

Οπως είχε δηλώσει στο παρελθόν και η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) Sigrid de Vries: «Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές προς όφελος του κλίματος, του περιβάλλοντος και της υγείας.

Με απλά λόγια η ΕΕ βάζει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους αυστηρούς ρύπους και ετοιμάζεται να προβεί σε μια απλόχερη αναθεώρηση.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα επικαιροποιήσει τα ισχύοντα όρια για τις εκπομπές καυσαερίων (όπως οξείδια του αζώτου, σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία), θεσπίζοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα ελαστικά και τα φρένα και για την αύξηση της μακροβιότητας των μπαταριών.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι το Euro 7 – που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2025 – είναι πολύ δαπανηρό, τη στιγμή που τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι πενιχρά.

Μεγάλο κόστος, μικρό κέρδος

Οπως είχε δηλώσει στο παρελθόν και η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) Sigrid de Vries: «Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές προς όφελος του κλίματος, του περιβάλλοντος και της υγείας.

Ωστόσο, η πρόταση Euro 7 απλά δεν είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό, καθώς θα είχε χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο με εξαιρετικά υψηλό κόστος».

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και οι μάνατζερ των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη – VW, Renault, Stellantis κ.ά. – και πλέον στον ορίζοντα είναι ορατή μια υπαρκτή αναθεώρηση.

Παράλληλα, οι όροι του Euro 7 θα είχαν άμεση επίπτωση στο κόστος κατασκευής τόσο των επιβατικών όσο και των φορτηγών, κόστος που θα μετακυλιόταν στον τελικό αγοραστή.

Υπολογίζεται ότι με τα νέα πρότυπα ο μελλοντικός αγοραστής θα πλήρωνε έως και 2.000-3.000 ευρώ πιο ακριβά το νέο αυτοκίνητό του προδιαγραφών Euro 7!

Η αναπάντεχη κίνηση της ΕΕ δείχνει να έχει ικανοποιήσει προς το παρόν τον ACEA (Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), τονίζοντας ότι στόχος είναι να πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός για να μην πάει χαμένη η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί από τους κατασκευαστές, ιδίως στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Στο στόχαστρο και τα επαγγελματικά

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με τα επίπεδα που προτείνει η Επιτροπή για τις εκπομπές ρύπων για τα επιβατικά αυτοκίνητα και προτείνουν κανόνες για τον διαχωρισμό των εκπομπών από ελαφρά επαγγελματικά οχήματα σε τρεις κατηγορίες με βάση το βάρος του οχήματος.

Προτείνουν επίσης αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές καυσαερίων στα λεωφορεία και τα βαρέα φορτηγά. Σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ηλικίας των φορτηγών έχει ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα!

Το Euro 7 θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο ρύπων Euro 6, το οποίο διέπει τις εκπομπές βλαβερών για την υγεία ρύπων από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πιθανόν το αναθεωρημένο πλαίσιο για τους ρύπους θα ισχύσει για τα επιβατικά λίγο πριν από το 2026 και έναν χρόνο αργότερα θα ισχύσει για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΕΕ με τους ισχύοντες κανόνες Euro 6 διαθέτει τα πιο ολοκληρωμένα και αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων (όπως NOx και σωματίδια) στον κόσμο.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024