Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχρολουσία ηγέτη Χαμάς από Χαμενεΐ: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο για χάρη σας, αλλά...»

Ψυχρολουσία ηγέτη Χαμάς από Χαμενεΐ: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο για χάρη σας, αλλά…»

Το Ιράν προσπαθεί να διαχειριστεί την προ τετελεσμένων κατάσταση στην οποία το έφερε η Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σαφές μήνυμα έδωσε ο ισχυρός πνευματικός και πολιτικός άνδρας του Ιράν στον αρχηγό της Χαμάς στη διάρκεια της συνάντησής τους στις αρχές Νοεμβρίου όσον αφορά τον πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αφού τόνισε στον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ότι το Ιράν δεν προειδοποιήθηκε για την επίθεση της 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μπλέξει σε στρατιωτική σύγκρουση για χάρη της οργάνωσης, η οποία ούτως ή άλλως ενισχύεται από την Τεχεράνη.

Ωστόσο, ο Χαμενεϊ, είπε στον Χανίγιε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να παρέχει στην ομάδα την πολιτική και ηθική υποστήριξή της, αλλά δεν θα επέμβει άμεσα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Ιράν και της Χαμάς που γνωρίζουν τις συζητήσεις που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Όταν ξυπνάς την αρκούδα με μια τέτοια επίθεση, είναι αρκετά δύσκολο για τους συμμάχους σου να σταθούν στην ίδια θέση με εσένα»

Ο ανώτατος ηγέτης πίεσε τον Χανίγιε να φιμώσει εκείνες τις φωνές στην παλαιστινιακή οργάνωση που καλούσαν δημόσια το Ιράν και τον ισχυρό λιβανέζικο σύμμαχό του τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισραήλ δυναμικά, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι η εκτυλισσόμενη κρίση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο λεγόμενος Άξονας της Αντίστασης -μια στρατιωτική συμμαχία που χτίστηκε από το Ιράν για τέσσερις δεκαετίες για να αντιταχθεί στην ισραηλινή και αμερικανική δύναμη στη Μέση Ανατολή- κινητοποιείται ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα.

Η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί στις πιο σκληρές συγκρούσεις με το Ισραήλ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν βάλει στο στόχαστρο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Οι Χούτι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Ο Mohanad Hage Ali, ειδικός στη Χεζμπολάχ στο κέντρο σκέψης Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ άφησε τους εταίρους του άξονα να αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές για την αντιμετώπιση ενός αντιπάλου με πολύ ανώτερη δύναμη πυρός. «Όταν ξυπνάς την αρκούδα με μια τέτοια επίθεση, είναι αρκετά δύσκολο για τους συμμάχους σου να σταθούν στην ίδια θέση με εσένα».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024