Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβολαιογράφοι προς Κυρανάκη: Ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

Συμβολαιογράφοι προς Κυρανάκη: Ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

Το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης που δημοσιεύτηκε μετά τη συμφωνία μας προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. υφυπουργός δεν μας ζητά», λένε

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων στις 20 Νοεμβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας απαντά στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός είχε ασκήσει κριτική για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα, αντιδρώντας στη δημιουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και ζητώντας την απόσυρσή του.

«Για όσα δεν μας ζητά, αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε»

«Ο κ. υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τι μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τι δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούμε», σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι.

Οι συμβολαιογράφους τονίζουν στη συνέχεια ότι ότι τους ζητά ο υφυπουργός «ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν».

«Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε».

Η προκήρυξη ανατρέπει όσα συμφωνήθηκαν

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν, όπως λένε, να απέχουν γιατί «ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει».

«Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή – Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες»

«Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα» εξηγούν και προσθέτουν ότι «ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες. Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Οι συμβολαιογράφοι καταλήγουν λέγοντας ότι ζητούν «τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες. Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. υφυπουργός – μόνον εμείς».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024