Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποχή αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι - Ενόχληση του Κ. Κυρανάκη

Αποχή αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι – Ενόχληση του Κ. Κυρανάκη

Στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες για την ψηφιακή μεταρρύθμιση μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν (20 Νοεμβρίου) οι συμβολαιογράφοι που αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους. Την απόφαση έκανε γνωστή η Χριστίνα Μάνδρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν την απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων» καθώς αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και δια ζώσης υπογραφή. Αναμένεται στις 4 Δεκεμβρίου να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία»

«Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες» τόνισε η κ. Μάνδρου συμπληρώνοντας ότι στην παρούσα περίοδο «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού».

Υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών (…) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων γενικά. «Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι», είπε.

Κυρανάκης: Ας μας πουν οι συμβολαιογράφοι πού διαφωνούν

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενοχλημένος, σε σχετική ανάρτησή του στο FB, εξήγησε πως «οι συμβολαιογράφοι απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων».

Ως απάντηση σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, ο κ. Κυρανάκης δημοσίευσε στο Facebook, «για πρώτη φορά» όπως σημειώνει, «το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων».

Παραθέτει στη συνέχεια όσα το υπουργείο ζητάει από τους συμβολαιογράφους και αυτά που δεν ζητάει.

Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, συνεχίζει την ανάρτησή του, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν» καταλήγει ο κ. Κυρανάκης.

Τι ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:

1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.

2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.

3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.

4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.

«Δεν τους ζητάμε να αλλάξει ο τρόπος που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων»

Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους

1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.

2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.

«Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας» σημειώνει.

Sports in

Μήνυση κατά του Μελισσανίδη, για απειλή- Του τηλεφώνησε από το κινητό του «Γιαννάκη»

Γνωστός παράγοντας της Θεσσαλονίκης υπέβαλλε μήνυση στον Δημήτρη Μελισσανίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024