Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελαιόλαδο: Μπουκάλια μισού λίτρου στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ελαιόλαδο: Μπουκάλια μισού λίτρου στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Θα πούμε το λάδι... λαδάκι. Με τον «υγρό χρυσό» να ανακηρύσσεται πρωταθλητής της ακρίβειας, τα σούπερ μάρκετ εφευρίσκουν τρόπους για να αντέξει η τσέπη των καταναλωτών

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός και με τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν φτάσει στα ύψη μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ γεμίζουν τα ράφια τους με μπουκάλια του μισού λίτρου για να αντέξουν οι τσέπες των καταναλωτών.

Τρομάζουν οι τιμές

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο επώνυμης ετικέτας διατίθεται στην τιμή των 6,06 ευρώ (500ml) όταν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αντίστοιχης ποιότητας ελαιόλαδο επώνυμης ετικέτας κοστίζει 9,65 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%.

Στις 5 Νοεμβρίου (2023), η μέση τιμή, είχε φτάσει στα 14,84 ευρώ το λίτρο.

Οι τεράστιες αυξήσεις, τόσο το τυποποιημένο όσο και το χύμα (ο «παραδοσιακός» τενεκές πωλείται από 150 έως 170 ευρώ) ελαιόλαδο έχει ρίξει σημαντικά την κατανάλωση, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλα, φθηνότερα, λάδια για να βγάλουν πέρα.

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου με 10,3 κιλά ετησίως έναντι 11,4 κιλών της Ισπανίας, που πήρε πλέον την πρωτιά.

Ελαιόδεντρα και καλλιέργεια

Αισχροκέρδεια και τιμές που μπορεί να φτάσουν τα 25 ευρώ

Ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» υποστήριξε πως «η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει» έτσι, «εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή».

«Οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό»

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν καθορίζει τις τιμές ο Έλληνας παραγωγός. «Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό», είπε.

Ο πρόεδρος Παναιγιαλείας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε (OPEN) για φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Δεν μπορεί να έχει στο ράφι 17 και 15 ευρώ όταν φεύγει στα 7 και 8 από τον παραγωγό. Βέβαια αισχροκερδούν. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν υπάρχει λάδι. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πιστεύω ότι θα είναι στα 9 ευρώ και πάνω», υποστήριξε.

Σύμφωνα με αγρότες, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης, οι τιμές στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα αναμένεται το επόμενο διάστημα να φτάσουν ακόμη και στα 25 ευρώ το λίτρο.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Ποιος όμως κερδίζει από την αισχροκέρδεια η οποία είναι μη αναχαιτίσιμη κατά την κυβέρνηση; Ολοι, από τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι τους εμπόρους, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση μέσω του αυξημένου ΦΠΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία. Ο μεγάλος χαμένος φυσικά είναι ο καταναλωτής.

Ράλι τιμών στο ελαιόλαδο.

Με τον «υγρό χρυσό» να ανακηρύσσεται πρωταθλητής της ακρίβειας και την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη το ράλι τιμών δεν αποκλείεται να δούμε το ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ και σε μπουκάλια κολώνιας (γαλλικής σε μικρό μπουκάλι).

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024