Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Νέο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

ΕΕ: Νέο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός

Την έγκρισή της για το νέο κανονισμό για το δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ΔΔΒΓΕ) της ΕΕ έδωσε η Κομισιόν.

Στόχος του προσφάτως εκδοθέντος κανονισμού είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ μέσω ενισχυμένης διαδικασίας συλλογής δεδομένων που συνυπολογίζει τα  περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά δεδομένα, καθώς και τα οικονομικά δεδομένα, που έχουν ήδη συλλεχθεί μέσω του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (ΔΓΛΠ).

«Χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδό μας ή να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα. Ο κανονισμός για το δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα γεωργικά μας δεδομένα ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της προόδου μας στην επίτευξη των στόχων μας για τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Luis Planas Puchades, ασκών χρέη υπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Επισιτισμού της Ισπανίας.

Στόχος η βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ μέσω ενισχυμένης διαδικασίας συλλογής δεδομένων που συνυπολογίζει τα  περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά δεδομένα

Οι αλλαγές

Σκοπός του προσφάτως εκδοθέντος κανονισμού ΔΔΒΓΕ είναι η προσαρμογή του κανονισμού ΔΓΛΠ προκειμένου να καταστεί δυνατή η συλλογή πρόσθετων δεδομένων που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων της στρατηγικής της «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής της για τη βιοποικιλότητα.

Το τρέχον ΔΓΛΠ είναι μια βάση μικροοικονομικών και λογιστικών δεδομένων που συλλέγονται κάθε χρόνο, βάσει κοινής μεθοδολογίας, από δείγμα μεγαλύτερο των 80 000 γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, που έχει σχεδιασθεί ώστε να είναι στατιστικά αντιπροσωπευτική.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα προβλέπει τη συλλογή περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων, επιπλέον των δεδομένων που συλλέγονται ήδη σύμφωνα με τον κανονισμό ΔΓΛΠ.

Μεγαλύτερη βιωσιμότητα μέσω καλύτερης συλλογής δεδομένων

Χάρη στον αναθεωρημένο κανονισμό:

  • οι σύνδεσμοι με άλλες πρωτοβουλίες συλλογής δεδομένων θα βελτιωθούν, μειώνοντας έτσι τον διοικητικό φόρτο
  • τα δεδομένα που συλλέγονται θα χρησιμοποιούνται για την έρευνα και τη χάραξη πολιτικής, με πρωταρχικό στόχο την παρακολούθηση και τη βελτίωση των προσπαθειών βιωσιμότητας.
  • οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους γεωργούς θα βελτιωθούν και θα προσαρμοστούν καλύτερα

Η συμμετοχή στη διαδικασία συλλογής δεδομένων θα είναι προαιρετική, ενώ τα κράτη μέλη θα ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν κίνητρα ώστε οι γεωργοί να ανταλλάσσουν τα δεδομένα τους. Το νέο σύστημα θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων των γεωργών.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024