Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρέθηκε χριστιανικό τατουάζ σε αρχαίο Αφρικανό

Βρέθηκε χριστιανικό τατουάζ σε αρχαίο Αφρικανό

Τατουάζ με Χριστόγραμμμα αλλάζει όσα ξέραμε για τη προμεσαιωνική Νουβία στο Σουδάν

Μια ομάδα βιοαρχαιολογικών ερευνητών, με επικεφαλής το Πολωνικό Κέντρο για τη Μεσογειακή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας (PCMA UW), ανακάλυψε ένα παράξενο θρησκευτικό τατουάζ στο Σουδάν που χρονολογείται πριν από 1.300 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε στο μεσαιωνικό μοναστήρι Ghazali, που βρίσκεται στην περιοχή Wadi Abu Dom, στην έρημο Bayuda, στα βόρεια της αφρικανικής χώρας. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη Karima, είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους στο Σουδάν.

Το χαρακτηριστικό τατουάζ που εντόπισαν οι επιστήμονες.

Μεταξύ 2012 και 2018, μια Πολωνο-Σουδανική ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε έρευνα στον χώρο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νεκροταφείων που φιλοξενούσαν εκατοντάδες τάφους.

Το εν λόγω τατουάζ βρέθηκε κατά λάθος από τον αρχαιολόγο Kari A. Guilbaul στο δεξί πόδι ενός από τα άτομα που ήταν θαμμένα στο νεκροταφείο Ghazali 1.

Το τατουάζ είναι ένα Χριστόγραμμα, το οποίο συνδυάζει τα ελληνικά γράμματα «χι» και «ρο» για να σχηματίσει μια συντομογραφία του ονόματος του Χριστού και τα γράμματα «άλφα» και «ωμέγα», που συμβολίζουν την αρχή και το τέλος στη χριστιανική πίστη, παρέχουν ένα παράθυρο στην πνευματικότητα εκείνης της εποχής.

Το εύρημα χαιρετίστηκε από την αρχαιολογική κοινότητα ως μια σπάνια και πολύτιμη συμβολή στη γνώση της μεσαιωνικής Νουβίας και τη σύνδεσή της με τη χριστιανική θρησκεία.

Η ανακάλυψη αντιπροσωπεύει επίσης τη δεύτερη τεκμηριωμένη περίπτωση τατουάζ στην περιοχή, καθιστώντας την ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024