Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Γιατί όχι με το ΚΚΕ και στη δεύτερη θέση;»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Γιατί όχι με το ΚΚΕ και στη δεύτερη θέση;»

«Θεωρούμε ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αλλάξουμε επιτέλους πορεία» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

Θέλει να συμβάλει μαζί με το κόμμα του να μην ξεχαστούν τα θύματα στα Τέμπη. Δεν βλέπει συγκλίσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Βλέπει ακόμα και δεύτερη θέση για το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Παρομοιάζει τη δίνη στον ΣΥΡΙΖΑ με σίριαλ. Καυτηριάζει τον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Και περιγράφει το Πολυτεχνείο του 1973, πενήντα χρόνια μετά, ως πεδίο συγκρούσεων. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εν μέσω πυκνής επικαιρότητας, μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση για Εξεταστική σε σχέση με τα Τέμπη, την οποία η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει δεκτή. Με ποια στόχευση πολιτικά το πράττετε αυτό;

Η πρότασή μας είναι συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι εμείς θα συμβάλουμε ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, διαβεβαίωση που έχουμε δώσει και στους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές, όπου υπάρχουν. Οσο για τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η ΝΔ θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ «επιφυλασσόμενη του περιεχομένου», ένα πράγμα δείχνουν: ότι η κυβέρνηση κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση που την έφεραν και οι κυνικές και απαράδεκτες δηλώσεις Γεωργιάδη για τα Τέμπη. Φυσικά, η πρόταση του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του.

Είχαμε εβδομάδα θεσμικών συναντήσεων πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη. Θα εντοπίζατε κοινά σημεία για την υπόθεση των υποκλοπών;

Ο τρόπος με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν κι αντιμετωπίζουν το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών – θύμα των οποίων υπήρξε και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να δείχνουν την ίδια ευαισθησία – επιτρέπει στην κυβέρνηση να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να κρύβει τις μεγάλες ευθύνες της, συνολικά και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Από τη μια μεριά αφήνουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» και από την άλλη αξιοποιούν το όλο ζήτημα για τις «ασκήσεις» και τις διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμα και για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση της ΑΔΑΕ, κρύβουν ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση τα κόμματα αυτά, από κοινού με τη ΝΔ, αποφάσισαν να μειώσουν από 4/5 σε 3/5 την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή των μελών των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, διευκολύνοντας τελικά την εκάστοτε κυβέρνηση να ορίζει ανθρώπους της αρεσκείας της.

Το ΚΚΕ έχει καλές δημοσκοπικές επιδόσεις και εσείς είστε δημοφιλής. Εχετε στόχο την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές;

Θεωρούμε ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να αλλάξουμε επιτέλους πορεία. Προφανώς, οι καλές δημοσκοπικές επιδόσεις έρχονται μετά την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές, αλλά και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές. Η ενίσχυση, συνεπώς, αυτού του ρεύματος, που έχει σφυρηλατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών στο εργατικό, στο φοιτητικό, ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα και μέσα σε εμβληματικές μάχες, μπορεί να συνεχιστεί και στις ευρωεκλογές με την τρίτη και – γιατί όχι; – με τη δεύτερη θέση. Πάντως, εμείς δεν περιμένουμε τον Ιούνιο, έτσι κι αλλιώς τώρα μπαίνουμε μπροστά για να αντιπαλέψει ο λαός μας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα. Τώρα δίνονται οι μάχες για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις, για να μην περάσει το φορολογικό που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των μικρών επαγγελματιών, για το δικαίωμα στην Υγεία, στην εκπαίδευση και βέβαια για την απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Το ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι και ο λόγος ενίσχυσής του. Γιατί αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης, ποιος έχει πραγματικά διαφορετική πρόταση διεξόδου για τον λαό.

Προσφάτως το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την εσωτερική δίνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζετε το εκεί τοπίο;

Η όλη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κάποια τηλεοπτικά σίριαλ, που ενώ ξεκινάνε καλλιεργώντας στους τηλεθεατές μεγάλες προσδοκίες και ενδιαφέρον στα πρώτα επεισόδια, στο τέλος καταλήγουν μια σκέτη απογοήτευση. Το σημαντικό για όσους απογοητεύτηκαν είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχασαν ξαφνικά, κάπου στην πορεία, το ταλέντο ή την αφοσίωσή τους οι «ηθοποιοί» και ο «σκηνοθέτης», αλλά ότι εξαρχής ήταν προβληματικό όλο το «σενάριο». Οπου «σενάριο» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήθεν επίτευξη της «προόδου» για τους πολλούς, αφήνοντας άθικτα τα κέρδη των λίγων, ο δήθεν εξανθρωπισμός του καπιταλισμού με ορισμένες μεταρρυθμίσεις ή με μια καλύτερη διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ για να αλλάξει τάχα η κατάσταση. Για να μη σχολιάσω πως ενώ ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα απογοήτευση, κάποιοι σκέφτονται να γυρίσουν και δεύτερο κύκλο…

Στρατηγικά θα ήσασταν υποδοχέας τέως στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Μα, είμαστε ήδη. Είναι εκατοντάδες τα πρώην μέλη, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την επιλογή να συμπορευτούν με τις δυνάμεις μας στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, στους αγώνες, αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι άνθρωποι που συνειδητοποίησαν ότι ο ρόλος του «θεατή», ιδιαίτερα σε αυτή την κακοστημένη από κάθε άποψη παράσταση, δεν τους ταιριάζει και σίγουρα δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους. Σήμερα απευθυνόμαστε ενωτικά και σε όσους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές και νιώθουν πάλι απογοητευμένοι με όσα παρακολουθούν: Η ελπίδα, λοιπόν, είναι εδώ, μαζί μας, είναι στις μάχες που θα δώσουμε μαζί. Οσο για κάποιους μνημονιακούς υπουργούς που θυμήθηκαν τώρα την ξεχασμένη αριστερή ταυτότητά τους και παριστάνουν μάλιστα και τους παραπλανημένους, μόνοι τους ομολογούν ότι κριτήριο των όποιων σημερινών κινήσεών τους είναι να μην κατευθυνθεί ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, αλλά να εγκλωβιστεί ξανά σε αποτυχημένα σχήματα και νέες αυταπάτες.

Εν όψει Προϋπολογισμού, ποια η βασική κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση;

Πολύ πριν τις εκλογές του Ιούνη είχαμε προβλέψει ότι το 2024 θα ήταν – και μάλιστα ανεξαρτήτως κυβέρνησης – χρονιά νέας επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις της ΕΕ, η επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων, είναι και η διαφαινόμενη νέα οικονομική ύφεση. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αποδεικνύει του λόγου του αληθές. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τελευταίο εργαλείο υλοποίησης αυτής της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που μετά από μια σύντομη περίοδο «επεκτατικής» πολιτικής την περίοδο της πανδημίας, έρχεται να πιάσει πάλι το νήμα της πολιτικής των «μνημονίων» και να συνεχίσει την «περιοριστική» πολιτική που ασκούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον απόδειξη είναι το ανελέητο κυνηγητό στους αυτοπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και επιστήμονες, στο όνομα της φοροδιαφυγής, δηλαδή σε αυτούς που ήδη φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, επιβαρύνονται με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους. Ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει όχι μόνο τον νέο αυτό γύρο επίθεσης, αλλά και νέες δραστικές περικοπές κοινωνικών παροχών. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ούτε ο στόχος ούτε η μέθοδος που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πώς αλήθεια εσείς θα αντιμετωπίζατε την ακρίβεια;

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση από την ακρίβεια, για υψηλότερους μισθούς, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων που αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές, για φοροελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων σε βάρος των μονοπωλιακών ομίλων, για διασφάλιση φθηνότερης ενέργειας για τον λαό. Την ίδια στιγμή όμως προβάλλει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με τον λαό στην εξουσία, όπου πραγματικά μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ακριβώς γιατί η ακρίβεια δεν αφορά στενά μόνο τις τιμές που έχουν εκτοξευθεί στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, το ρεύμα, τα ενοίκια κ.λπ. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και σύνθετο. Σε τελική ανάλυση αποτελεί συνάρτηση των πολύ χαμηλών μισθών, των άθλιων εργασιακών σχέσεων, της φοροαφαίμαξης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που αυξάνει τις τιμές και το κόστος σε μία σειρά από υπηρεσίες, και φυσικά της νομισματικής ακρίβειας, που προκαλείται από την επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακρίβεια είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα του Ιανού, της φθηνής εργατικής δύναμης, της ουσίας στην πραγματικότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ενός τρόπου παραγωγής που για να εγγυηθεί τα κέρδη του κεφαλαίου απαιτεί οι εργαζόμενοι να ζουν όλο και χειρότερα.

«Η ανιστόρητη θέση περί “δικαιώματος αυτοάμυνας” μόνο του Ισραήλ καταρρέει μπροστά στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού»

Πρωτοστατείτε ως κόμμα σε έναν αγώνα για το Παλαιστινιακό. Σας γίνεται κριτική πως δεν διαχωρίζετε τη Χαμάς από τον απλό λαό.
Οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ακόμα και μετρήσεις που δημοσιοποιούνται, δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το λαϊκό αίσθημα. Η ανιστόρητη θέση περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» μόνο του Ισραήλ καταρρέει μπροστά στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, η οποία δεν ξεκίνησε στις 7 του Οκτώβρη. Εδώ και δεκαετίες ο παλαιστινιακός λαός ζει την κατοχή, το καθεστώς απαρτχάιντ και τώρα τη γενοκτονία από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια ώρα και ο ισραηλινός λαός έχει γίνει θύμα της πολιτικής του κράτους του, πληρώνοντας με τη ζωή του τις επεκτατικές διαθέσεις της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Οσο γι’ αυτούς που για να ξεπλύνουν το Ισραήλ επικεντρώνουν στην καταδίκη της Χαμάς, στην πραγματικότητα επιδιώκουν τη συκοφάντηση του ίδιου του αγώνα των Παλαιστινίων, τον διαχωρισμό του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό μιλούν για πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, όμως ο βασικός στόχος του Ισραήλ – όπως ομολογούν και οι επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, την οποία δεν ελέγχει η Χαμάς – είναι η συντριβή της παλαιστινιακής αντίστασης και η ματαίωση κάθε περίπτωσης λύσης δύο κρατών, ο έλεγχος της Γάζας και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν εκτός των άλλων και τα σχέδια βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το Πολυτεχνείο. Δεν ήταν πεδίο συγκλίσεων;
Το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας όχι ως πεδίο συγκλίσεων, αλλά κυρίως ως πεδίο μεγάλων συγκρούσεων τόσο με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου και τους διεθνείς συμμάχους του, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο όμως και με όλους εκείνους που στήριξαν τα σχέδια μασκαρέματος της χούντας, τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη. Αναμφισβήτητα ο ηρωικός ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού τον Νοέμβρη του ’73 ήταν το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης στην οποία οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν μεγάλες θυσίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει, γιατί αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί όταν ο λαός βγαίνει μπροστά!

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

inSports

Τα backstage από την φωτογράφιση της Εθνικής με… σουτέρ Σπανούλη (vid)

Η ΕΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της φωτογράφισης της Εθνικής με όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024